Namen: Willemijn, Adriëtte , Maartje, Monique, Mariët, en Zowi
Heldendaad: Oneerlijke schoenenbedrijven op het matje roepen
Heldennaam: Shoebidoe

“Nadat we verhalen hoorden over dat er voor het maken van onze schoenen regenwoud gekapt wordt, mensen uitgebuit en onderbetaald worden, er giftige stoffen gebruikt worden bij het maken (waar mensen dan ook nog eens zonder bescherming mee werken) en nog meer veel meer van dat soort problemen, zijn we een initiatief gestart: ‘Shoestainable’.  

Met Shoestainable vragen we bedrijven om transparanter te zijn over wat ze doen aan arbeidsomstandigheden, milieu en klimaat. Via onze website, www.shoestainable.nl, kan je zelf meehelpen door ook een mailtje te sturen aan zes bedrijven (Sacha, Vans, Van Bommel, Havaianas en Meindl), die nog heel weinig transparant zijn over de omstandigheden waarin ze hun schoenen maken.

Meer transparantie, omdat we willen dat bedrijven eerlijk zijn en duidelijk vertellen wat ze doen om dit soort problemen tegen gaan. En meer duurzaamheid volgt dan vanzelf.

Want zeg nou zelf, als je weet dat je door het kopen van het ene paar schoenen een fabrikant helpt om kinderen uit te buiten, terwijl je van de andere fabrikant weet dat hij zijn mensen goed betaald en ook nog eens milieuvriendelijk is dan koop je die toch?”

Shoebidoe, in plaats van toekijken en hopen dat er iets verandert in de schoenenindustrie nemen jullie het heft zelf in handen. Jullie zijn ware superhelden.

Lezers jullie kunnen Shoebidoe helpen. Want ‘Boots are made for walking’, maar ten koste van wat? Teken hier de petitie voor eerlijke schoenen.

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=SbyAZQ45uww” width=”600″ height=”350″]