Je wilt wel groenere en socialere kleding kopen, maar eenmaal klikkend en scrollend zit je mandje toch weer vol met andere (weliswaar retehippe) keuzes. Zo maak je eenvoudig betere (ook retehippe) keuzes op grote online fast fashion stores.

Wie mij een klein beetje op social media volgt, denkt misschien dat er blije vogeltjes uit mijn kledingkast vliegen die slechts een duurzaam lied zingen. Nou, hier een kleine bekentenis. Ook ik zwicht af en toe voor een vreetbui op het gebied van mode. Er zit dan iets in de lucht waardoor ik me nieuwer, leuker, hipper wil voelen, en die behoefte kan direct gestild worden met een online shopping expeditie.

Betere keuzes maken vergt discipline en beheersing van impulsen. En hoezeer ik ook mijn best doe, ik ben nog steeds geen zedige monnik die genoegen neemt met slechts een oranje gewaad en een makkelijk te onderhouden kapsel. Maar er zijn altijd stapjes te maken.

Wanneer zo’n shopattaque zich voordoet, probeer ik eerst mijn kledingkast op te ruimen om te beseffen dat ik écht geen nieuwe kleding nodig heb. Vervolgens bedenk ik of de kleding waar ik behoefte aan heb, ook tweedehands te verkrijgen is. Mocht dit allemaal niet helpen, dan probeer ik in ieder geval gezondere keuzes te maken.

Nu kan ik wel al mijn favoriete duurzame merken gaan opsommen, maar de kans is groot dat je uit gemak toch weer naar grote online aanbieders met een breed aanbod gaat. En dan gaat het waarschijnlijk zo van, oh wat was dat merk ook alweer dat ik een keer ergens op zo’n vage blog heb gelezen? Ooeeh leuk jurkje, klik, klik, lalalaa! Daarom geef ik tips hoe je op deze drie grote online shoppingplatforms eenvoudig duurzame(re) kleding kunt vinden.

Duurzame kleding op Asos

Oranje blouse, Asos ecoselectie – T-Shirt Katherine Hamnet via Asos – zonnebril, Toms – hoed, tweedehands Episode

Het Britse bedrijf Asos is in de afgelopen uitgegroeid tot een wereldwijde online shoppingfavoriet. Ze bieden inmiddels meer dan 850 merken aan. Dus wellicht helpt deze zoektip alleen maar je shoppingproces te vereenvoudigen. Asos heeft namelijk ook een Eco Edit. Deze zie je alleen niet in het menu staan. Tik ‘Ecomerken’ in het zoekveld en je krijgt een selectie van meer dan 800 items op het gebied van beauty en mode. Hieronder vallen onder meer zeer duurzame merken als Kings of Indigo, Tomorrow en People Tree, maar ook duurzamere opties van het eigen label van Asos, Puma, Adidas, Monki en Cheap Monday. Op het gebied van beauty hebben ze ook mooie merken in hun aanbod zoals Sister & Co en Say yes to.

Om in aanmerking te komen voor de Eco Edit moet de kleding een aantoonbaar lagere voetafdruk hebben en/of gemaakt zijn onder eerlijke(re) arbeidsomstandigheden. Voor de eigen eco-collectie van Asos werkt het bedrijf samen met ‘fair labor’ bedrijven in Kenia en werken ze mee aan het Better Cotton Initiatieve.

Merken als Kings of Indigo of Tomorrow zijn nog altijd de betere keuze, maar met een kleine portemonnee vormt het duurzamere aanbod van Monki, Cheap Monday en Asos een mooi en betaalbaar alternatief!

2: Duurzame kleding op Zalando

Groen vest, Cotton Knowledge Apparel via Zalando – Print blouse, H&M Conscious – Broek, Kings of Indigo via Zalando

Als je googelt op ‘Zalando duurzame mode’ kom je op een link die het eco-aanbod toont. Maar voor jullie gemak is hier de link naar duurzame herenmode en damesmode.

Nu lijkt dit een zeer beperkt aanbod, maar deze filter toont niet alle duurzame kleding. Zo verschijnt er in het aanbod voor heren een jeans van Nudie. Als je daarop klikt en dan weer op het merk Nudie, dan krijg je het volledige aanbod van dit duurzame merk. Niet heel gebruiksvriendelijk dus, maar het is een begin. Bij Zalanda kun je inmiddels terecht voor mooie merken als Armed Angels, Cotton Knowledge Apparel en Filippa K., maar ook duurzamere opties van Guess, G-Star en French Connection.

3: Duurzame kleding op H&M

Duurzame kleding H&M

Blouse, Morris & Co x H&M Conscious

In het menu van H&M kun je naar Conscious Style gaan. Hieronder vindt je items van biologisch katoen, deels gerecycled en Tencel. Kijk wel even kritisch naar het aanbod. Een hemdje van biologisch katoen is natuurlijk beter dan regulier katoen, maar als de kwaliteit te wensen overlaat dan schiet je je doel voorbij als je na een half jaar alweer een nieuw topje nodig hebt. Maar er zitten ook mooie kwalitatieve items bij zoals gebreide overslag truien en chique paperbag broeken van Tencel.

Duurzame(re) kledingkinderen via H&M Conscious

Corduroy tuinbroekje en longsleeve, H&M Conscious

Het duurzame aanbod voor mannen vind ik werkelijk om te huilen: op dit moment van schrijven 87 artikelen. Dat kan beter H&M! Het verantwoorde aanbod voor kinderen is daarentegen weer zeer uitgebreid en fantastisch leuk, zoals dit schattige corduroy tuinbroekje van Norah!

Psst! Wil je er gewoon vanuit kunnen gaan dat iedere keuze die je maakt, duurzaam is. Ga dan naar de duurzame kledingzoekmachine Project Cece! Ze hebben sinds kort zelfs een slimme zoekfunctie waarmee ze een duurzaam alternatief vinden voor een afbeelding van een bepaalde look waar je naar op zoek bent.