Naam: Kita
Heldendaad: vijf minuten eerder van huis gegaan
Superheldennaam: Cookie Savior

De vermaarde Cookie Savior is weer eens heldhaftig bezig geweest. En wel zo:

“Ik vertrok vanochtend om 7:24 van huis, in plaats van om 7:29. Vijf minuten eerder dus. “Nou en?”, zul je nu denken. Dat is toch geen prestatie? En al helemaal geen heldendaad! Het is inderdaad niet iets waar je bijzonder veel moeite voor hoeft te doen, maar het maakt wel degelijk verschil.

Op de meeste andere ochtenden blijf ik zo lang mogelijk in mijn nest liggen, om vervolgens als een opgefokte idioot op de fiets te stappen en altijd op het nippertje de trein te halen.

“De reis is de bestemming”, hoor je wel eens. Nou, vertel dat maar eens aan het legioen fietsende forensen in de stad. Gehaast en chagrijnig hebben ze maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk arriveren op hun werk. Rode stoplichten worden niet serieus genomen en een ieder die de boel ophoudt wordt al zuchtend en – al dan niet binnensmonds – vloekend ingehaald.

c7ec3_funny-pictures-untitled2Maar daar hoefde ik vanochtend dus niet aan mee te doen! Ik kon op mijn gemakje de stad doorkruisen en kwam eens een keertje niet als een bezwete, gestresste maniak de stationshal binnen gespurt.

Dat is een voordeel voor mezelf, maar ook de mensen die ik onderweg op mijn pad tegenkom hebben er baat bij. De mevrouw die elke ochtend met haar witte labrador wandelt in de smalle straatjes van de Jordaan bijvoorbeeld: De trouwe viervoeter is oud en dus langzaam. Bovendien sjokt hij altijd MIDDEN op straat. Waar ik dit duo op andere dagen als een afremmende factor tijdens mijn race tegen de klok beschouwde, vond ik het vandaag juist een vrolijk ochtendtafereel. Er kon zelfs een glimlach vanaf.

Daarnaast was ik de enige fietser die stopte bij het zebrapad waar een man met aktentas tevergeefs stond te wachten tot de stroom voorbij zoevende fietsers eens ophield.

Ik wil niet zeggen dat we nu allemaal als een stel blije hippies dagelijks het verkeer in moeten duiken, maar stoppen voor een zebrapad zou toch niet teveel gevraagd moeten zijn, Dus hop, hop, vijf minuten eerder die deur uit. Voor je eigen rust, maar ook om de ochtendspits een stukje vriendelijker te maken.

Ps. Dit geldt natuurlijk ook voor automobilisten:)

Cookie Savior! Wat een geniaal plan! Hier kan ik nog een voorbeeld aan nemen. Speciaal voor jou het liedje van Herman van Veen die in de jaren tachtig al doorhad dat we het beter wat rustiger aan kunnen doen:

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=-D2lz8sz4aA” width=”600″ height=”350″]