Over dit blog

Misschien herken je dit wel: liggend in bed fantaseer je over geweldige heldendaden die je zult verrichten. Je zet bijvoorbeeld je alwetende baas op zijn nummer en daarna red je een kind uit een brandend gebouw net op het moment dat de collega waar je een oogje op hebt toekijkt. Dan gaat de wekker en neemt de dagelijkse realiteit over. Je gaat naar werk, doet boodschappen, gaat sporten en voor het slapen check je of iemand nog jouw laatste Instapost heeft geliked.

Zo lijkt het of in een burgerbestaan maar weinig ruimte is voor het heldendom en doe je maar niets.

Eind 2013 besloot ik te stoppen met dromen over grootste meeslepende avonturen en écht wat te doen om de wereld te verbeteren. Ik nam me voor iedere dag van het jaar een kleine goede daad uit te voeren en daar verslag van te doen op een blog. Zo zou ik twee vliegen in een klap slaan. Door me te verdiepen in manieren om de wereld groener, vrolijker en mooier te maken, zou ik meer leren over alledaags heldendom en met mijn blog kon ik (hopelijk) anderen aansteken ook IETS te gaan doen. Dat iets bleek meer te zijn dan ik had kunnen dromen. Mijn project verscheen in diverse radio- en tv-shows, tijdschriften en kranten en nog veel belangrijker; duizenden lezers gingen meedoen, sommigen zelfs iedere dag. Door heel Nederland werden lekke banden op mysterieuze wijze gelapt, zwerfafval was niet meer veilig en bejaarden werden (vrijwillig of niet) over zeebrapaden getild.

Wat begon als een simpel idee, groeide uit tot een andere manier van denken en handelen die als een virus om zich heen greep.

Sinds mijn goede-daden-jaar droom ik niet meer over grootse heldendaden. Voor mij schuilt het heldendom in onze alledaagse handelingen waarin we de beste versie van onszelf zoeken.

Wil je ook IETS doen? Op deze blog vind je 365 manieren om de wereld (een beetje) te redden. En de tikker telt door. Ik blijf zoeken naar toegankelijke manieren om de held in jezelf te vinden; van eenvoudig tot tijdrovend, van lief tot ronduit raar. Kies wat bij je past en help mee het heldenvirus te verspreiden!