Wil je een beetje op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de sociale beweging – of het nu gaat om milieu, immigratie, racisme of gelijke rechten – dan is OneWorld hét blad om te lezen. Het verdiepen in dit soort onderwerpen kost wat meer moeite dan door je timeline van Instagram scrollen, maar mijn ervaring is dat de voldoening uiteindelijk groter is. Ik leer iedere keer weer nieuwe dingen. Hoe wordt kauwgom gemaakt, hebben vrouwen die in sweatshops werken het echt zo zwaar of zijn er lichtpuntjes, waarom hebben arme mensen vaker obesitas?

Wat ik vooral aan het blad waardeer, is dat ze -net als De Correspondent- constructive journalism bedrijven. Ze durven de lelijke kanten van de wereld te belichten, maar altijd in perspectief. Feitelijk zeggen ze: dit is er aan de hand, maar dit is mogelijk/gaande om de situatie te verbeteren. Zo ga je meer van de wereld begrijpen én ben je eerder geneigd ook iets aan de rafelranden van het leven te doen. Het heeft immers zin!

Ik ben dan ook trots dat ik deze maand mijn eerste bijdrage aan het OneWorld heb mogen leveren! Iedere maand ga ik een gesprek aan met een sociale start-up en kijk ik wat het inhoudt om te ondernemen met een idealistische inslag. Deze maand is het interview met Joost van Engen van Healthy Entrepeneurs. Een indrukwekkende man; zo’n een van wie je weet: die regelt het wel even. Joost weet met zijn onderneming via mobiele apotheken (op de fiets) wel paracetamol, condooms en waterzuiveringstabletten in de uithoeken van Afrikaanse landen te krijgen én hij verspreid kennis over gezondheid via soaps. Wat een baas.

Lees het interview hieronder: