De nieuwe podcastserie Discomfort Zone staat eindelijk live! In de eerste aflevering spreek ik met radio dj Angelique Houtveen over moeilijke beslissingen namen en verdriet leren dragen. Iedere week schrijf ik een blog over wat ik van mijn gast heb geleerd.

“Als je leert te luisteren naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.” Een vriendin van mij die werkt als haptotherapeut, deed deze rake uitspraak en ik ben ‘m nooit vergeten. Ze legde uit dat bij alles wat we meemaken een gevoelservaring hebben die we opslaan in ons lichaam. Bij herinneringen denken we al snel aan onze geest. Maar ons lichaam heeft dus net zo goed een geheugen van gevoelservaringen. Een simpel voorbeeld: een ex-geliefde met wie je een pijnlijk verleden deelt, had een groene auto. Nog steeds wanneer een groene auto in je blikveld verschijnt, gaat je hartslag omhoog en raak je geagiteerd. Omdat je geen idee hebt waarom je je zo rot voelt, ga je verklaringen zoeken en rationaliseren. Terwijl je lichaam eigenlijk iets heel simpels aan je wilde vragen: ik voel nog wat pijn van vroeger die er niet mocht zijn. Mag het alsnog even door je heen gaan?

Maar ons lichaam heeft dus net zo goed een geheugen van gevoelservaringen.

Iemand die een prachtig verhaal heeft over leren luisteren naar het fluisteren van je lichaam, is DJ Angelique Houtveen. Ons gesprek start in 2014 wanneer Angelique op een kruispunt in haar leven staat. Ze twijfelt over haar relatie en zoekt naar een oplossing. Ze gooit een smak geld er tegenaan voor een week in een lichaamsgerichte retraite. Het idee is aan het eind van de week antwoord te hebben op haar vraag: wel of niet doorgaan? Het loopt iets anders.

Tijdens het lichaamswerk dat ze doet gedurende de retraite, krijgt ze (nog) geen antwoord op haar relatievraag, maar komt er een diepe pijn uit haar jeugd naar boven. Als kind kreeg ze de ziekte ITP, een gevaarlijke bloedstollingsziekte, waardoor ze niet meer mocht sporten of buitenspelen. Zou er een interne bloeding ontstaan, dan was die niet meer te stoppen. Haar dagen bestonden daardoor voornamelijk uit binnen zitten en bezoeken aan het ziekenhuis, waar ze iedere dag naalden in zich kreeg voor onderzoeken en een beenmergpunctie.

Het gevoel waarom niemand mij kwam redden, was wel in mij achtergebleven

Ze vertelt in de podcast: “Toen dacht ik: dit is gewoon hoe het is en het moet. Maar ergens was er ook een deel in mij dat voelde: ik wil dit niet. Dit doet pijn. Papa mama haal me hier alsjeblieft weg. Dat is niet logisch. Mijn ouders konden me niet weghalen, het was nodig om te onderzoeken wat er met mij aan de hand was. Maar het gevoel waarom niemand mij kwam redden, was wel in mij achtergebleven.”

Tijdens die lichaamsgerichte retraite kan ze de pijn en het onveilige gevoel uit haar jeugd alsnog toestaan en doorvoelen, wat naar haar eigen zeggen, heel belangrijk voor haar was. Tijdens die lichaamsgerichte retraite leert ze weer het contact met haar lichaam aan te gaan en emoties als angst, eenzaamheid en verdriet toe te laten en door te laten stromen.

Alhoewel ik er beter in ben geworden, zijn de keren dat ik het gefluister negeer, nog steeds ontelbaar

Angelique herinnerde me eraan hoe belangrijk het is om bewust stil te zitten om te kunnen horen wat je lichaam je wilt vertellen. Alhoewel ik er beter in ben geworden, zijn de keren dat ik het gefluister negeer, nog steeds ontelbaar. Geen tijd voor, geen zin in, ongemakkelijk, schuldgevoelens ten opzichte van mijn omgeving, ik moet toch niet zeuren. Eigenlijk is dat heel ironisch. Want als iemand mij een beste vriend zou aanbieden die precies weet wat ik nodig heb en me de hele dag informatie hierover influistert, dan zou ik een gat in de lucht springen van blijdschap. Wat een cadeau! Maar die beste vriend is er al lang. Het enige wat ik hoef te doen is stilzitten en open en nieuwsgierig luisteren naar wat het me wil vertellen.

Soms heb je daar een steuntje in de rug voor nodig. Angelique zet hier een heel mooi hulpmiddel voor in dat ook nog eens direct verbonden is met waar ze het liefst mee bezig is: muziek. Om meer in haar lichaam te zitten, heeft ze specifieke playlists gemaakt om verschillende soorten emoties te laten doorstromen. Hoe dat precies werkt? Luister het hele gesprek met Angelique hier:

Abonneren kan via Spotify en Apple Podcasts