Zoals 70 procent van de Nederlanders tussen de 24 en 45 jaar had ik een Ray-Ban zonnebril. Zo’n pilotenmodel, of -zoals ze dat zo mooi in de fashionwereld zeggen- aviator. Hiervoor was’ie van mijn zusje geweest. Nadat zij overstapte op een hipper model, kreeg ik haar pilotenbril voor mijn verjaardag.

Ik was er hartstikke blij mee. Ik vond het al heel wat dat ik een Rayban mocht dragen met goede glazen. Een enorme vooruitgang op de gratis festivalbril die meestal binnen een maand door mijn kont werd geplet. Dat de verhouding aviator versus gezicht niet helemaal klopte, maakte me daarom weinig uit. Je kunt nooit te veel Top Gun op je hoofd hebben.

Over het leven praten enzo. (Helaas) niet sponsored by Ray-ban

Een foto die is geplaatst door Rachel Van de Pol (@ikreddewereld) op

Wat wel begon te storen was het aantal krasjes. Het leek net of ik door een prisma keek.

En zoals sommigen in mijn laatste update hebben kunnen lezen, ben ik na mijn laatste tripje naar Brazilië wat zuiniger op mijn ogen geworden. Een van mijn oogartsen adviseerde nog: “Schaf een goede zonnebril aan.”

Dus daar ben ik naar op zoek gegaan. Nu herinnerde ik me dat TOMS -een modemerk dat voor ieder paar schoenen dat jij aanschaft, een kind in een ontwikkelingsland een paar schoenen geeft- ook zonnebrillen verkoopt. En ook hiervoor blijkt hetzelfde One for One principe te gelden. Voor iedere zonnebril die jij aanschaft, krijgt iemand in nood een medische oogbehandeling, zichtreddende operatie of een bril.

Hoesje TOMS zonnebril

Een geweldig principe. Helemaal omdat de zonnebrillen van TOMS ook nog eens supertof zijn, degelijk gemaakt en 100 % UVA/UVB bescherming bieden. Anders kun je net zo goed een mooie Ray-Ban kopen en wat geld doneren aan een oogstichting. Maar nu sla je twee vliegen in één klap.

Ik ben voor de Bellini roze kristal gegaan. De bril zit goed om mijn hoofd, niet te strak, niet te los. En ik krijg van alle kanten complimenten erover waardoor ik er nog harder van ga shinen.

Schermafdruk 2015-07-14 14.11.21

Bellini Roze Kristal – TOMS

Geef iemand zicht op een toekomst
Een oogontsteking is meestal dikke pech. Dat heb ik aan den lijve ondervonden in Brazilië. En als je niet op tijd de juiste hulp krijgt, kan het leiden tot permanent zichtsverlies of zelfs blindheid. Dit lijkt een ver-van-je-bed-show, maar soms komt het best dichtbij.

Ik verbleef in Lencois, een klein dorpje in het natuurgebied Chapada de Diamantina toen mijn oog tijdens het avondeten steeds meer pijn ging doen. ’s Nachts hield ik het niet meer, dus ik zei tegen Sigrid waar ik mee reisde dat ik naar een ziekenhuis moest. Daar gingen we dan midden in de nacht. Eerst werden we nagezeten door een meute honden om na een dolle tocht bij een “ziekenhuis” aan te komen. Een zogenaamde arts rookte eerst rustig zijn peukje op voor hij naar mijn oog wilde kijken.

De enige apparatuur die hij tot zijn beschikking had, was een spuit met gesteriliseerd water. Daar spoot hij een paar keer mee in mijn oog. ‘Beter?’, vroeg hij. Nee het is niet beter! Mijn oog brandt mijn kop uit! Dat zei ik niet, want zo goed is mijn Portugees niet. Maar ik dacht het wel heel hard.

Het enige wat de arts deed was zijn schouders ophalen en sorry zeggen. Hij kon me ook niet vertellen waar ik op dit tijdstip wel de juiste medische hulp kon krijgen. Dus maar weer terug naar ons hostel, langs dezelfde honden van de heenweg en wachten tot iemand van het hostel ’s ochtends binnen zou komen. Het was een lange nacht.

In de ochtend kwam er pus uit mijn oog en kon het geen licht meer verdragen. Gelukkig regelde een aardige medewerkster van het hostel een taxi naar een privékliniek in een stad dichtbij met een chauffeur die erbij bleef om eventueel als tolk op te treden. Hij ging mee naar de apotheek. En reed ons terug.

Ik heb het geld voor taxi, privé-arts en medicijnen. Maar wat als je dat niet hebt en bent aangewezen op zo’n prutsziekenhuis zoals in Lencois? Dan kun je door een klein beetje pech alles kwijt raken. Al functioneert de rest van je lijf nog zo goed, als je ogen niet werken kun je bijzonder weinig.

Schermafdruk 2015-07-14 14.17.45

 

Goed zicht is de sleutel tot onderwijs, werk en versterkt zelfs de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Een simpele bril op sterkte kan een de leerprestaties van een kind een enorme boost geven. Met de aanschaf van een zonnebril van TOMS draag je hier significant aan bij.

De brillen kosten tussen de 70 en 150 euro. Dus, heb je nog een zonnebril nodig en was je toch al van plan er wat geld aan uit te geven? Kijk dan eens in de webshop van TOMS of er een zonnebril van jouw smaak bij zit. Bijkomend voordeel: je bent hartstikke uniek tussen alle Raybans en Oakleys!

TIP: Abonneer jezelf op de nieuwsbrief van TOMS en je krijgt 15% korting op je aankoop. Ook krijgen abonnees regelmatig vriendenkorting. Zo heb ik mijn zonnebril met 25 % korting gekocht. Scheelt flink wat euro’s!