Gister waande ik me even een ware Leontine. Alleen stond ik niet in een flitsende studio met een glimmend rad van fortuin, maar in het rookhok van de daklozenopvang met een bingorad. En in plaats van een koelkast, wasmachine of keukenmachine, kon je een pakje shag, sjaal of bioscoopbon winnen.

Utrecht Cares had samen met De Tussenvoorziening bingo voor dak- en thuislozen georganiseerd. En ik mocht helpen. Blijkbaar was net voor de bingo de sfeer wat grimmig door een akkefietje met een van de bezoekers. Maar zodra de kaarten, prijzen en het draairad tevoorschijn kwamen, sloeg de sfeer om. Bijna iedereen deed mee.

K. uit Tunesië vroeg aan mij of er ook bioscoopkaartjes te winnen waren. Hij wilde zo graag weer een keer naar de cinema. Toevallig zat die prijs erbij en stiekem hoopte ik dat hij die ging winnen.

De eerste ronde heb ik aan het rad gedraaid en nummers omgeroepen. ‘Jaaaa, ga er maar voor zitten. Nummerrrrr B68. Ik herhaal, B68’. Een van de deelnemers, een zeer gelovige Surinamer, dacht bij elk balletje dat-ie bingo had. ‘Bingo! Heb ik bingo? Bingo?’ Gelukkig wisten andere bezoekers daar goed mee om te gaan: ‘Kop houden! Niet naar hem luisteren. Hij spoort niet!’

ippDe pakjes shag gingen er als eerste uit. Ook jassen en sjaals waren populair. De Grazia’s met bodylotion en nagellak wat minder. ‘WATH moet ik hier nu mee. Wat?’

De tweede en derde ronde ging ik tussen de bezoekers zitten en een beetje helpen en kletsen. Bij de laatste ronde spande het erom. De halve zaal stond op bingo en ook K. hoefde nog maar één nummer, B65. De bioscoopbonnen waren eruit, maar ik wist dat er nog een bon voor een driegangen-menu tussen de prijzen lag. ‘B65’, riep Marjolein door de zaal. ‘Bingo!’, brulde ik. Snel liep ik naar de tafel, vroeg om de envelop met de bon en gaf hem aan K.

En blij dat-ie was. Hij had namelijk laatst een vrouw ontmoet en ze hadden afgesproken om een keer te gaan eten. En nu kon dat. ‘Zit er ook drinken bij?’, vroeg K. Dat wist ik niet, vast wel, zei ik.

Tijdens de nabespreking met de andere vrijwilligers en medewerkers van de opvang kwam ik erachter dat ik mijn sjaal in het rookhok had laten liggen. ‘Oh jeee, die is vast met de bingo mee gegaan’, zei een van de medewerkers. Dat was ook het eerste wat ik dacht. Ik kon ‘m inderdaad niet meer vinden, dus dikke kans dat ik een keer een man op straat tegenkom met mijn vrouwelijke das.

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=y9CqXN-YsaI” width=”600″ height=”350″]