Gister voelde alsof ik zes was en jarig. Je bent veel te vroeg wakker en vraagt je af hoe het mogelijk is dat de rest van de wereld nog slaapt terwijl er toch overduidelijk iets heel gaafs staat te gebeuren. Stuiterend ging ik de dag door. Een interview hier, een filmpje daar. Maar om 17.00 brak dan eindelijk hét moment aan waar ik al maanden naar uitkijk: mijn boek kwam van de pers!

Ik mocht het eerste exemplaar ontvangen van Uitgeverij Balans. Ik kon hem dus echt vasthouden in fysieke vorm. De geur van papier opsnuiven. De kaft openslaan. Bladeren. Dat voelt zo ongelofelijk fijn na meer dan een jaar schrijven, schrappen, overleggen, nog een keer overleggen, weer schrappen, vierde versie, vijfde versie, etc.

Omdat ik alleen maar bezig was geweest met fysiek mijn boek mogen vasthouden, had ik niet stil gestaan bij de mogelijkheid dat met mij ook vrienden, collega’s en familie heel blij zouden zijn dat Het hedendaagse boek er eindelijk was. Ik heb me zelden zo jarig gevoeld. Ik werd overspoeld door lieve woorden, cadeautjes en knuffels. Ik heb geloof ik niet een moment geen lach op mijn gezicht gehad (en hele rode wangen). Er was alleen maar liefde. En nog een prachtige speech van mijn literair agent (rots in de branding) Remco Volkers en mijn lieve zussen.

Straks komt er nog een leuk moment: 15 februari ligt het Het hedendaagse heldenboek in de winkels. Dan ga ik nonchalant bij alle boekhandels langs en neem ik een selfie of dertig. Boek en ik in de Bruna. Boek en ik in de Broese. Boek en ik in de Ako. Ik zal jullie er niet te veel mee proberen te vermoeien.

Voor wie benieuwd is naar de inhoud van het boek, een kleine uitleg wat je kunt verwachten. Het eerste deel van het boek biedt antwoord op prangende vragen als:

  • Is het erg om mensen te helpen uit eigenbelang?
  • Hoe voorkom je dat je anderen gaat veroordelen?
  • Wanneer doe je genoeg?
  • Waarom zou je überhaupt anderen helpen?
  • Waarom hebben goede bedoelingen soms een averechts effect?
  • Hoe kun je het effectiefst helpen?
  • Waarom zijn goede daden zo aanstekelijk?
  • Waarom voel ik me zo’n blij ei als ik een ander help?

Na de theorie ben je klaar voor de heldenpraktijk. Ik deel meer dan 100 ideeën voor heldendaden, zowel die van mijn blog als nieuwe. Ze variëren van eenvoudig tot tijdrovend en van vrolijk tot ronduit raar. Voor ieder wat wils!

Wie van plan is het boek te gaan lezen: laat vooral weten wat je ervan vindt. Ik ben razend benieuwd naar jullie bevindingen!