Grote kans dat je dit leest terwijl je in een park of aan aan een groenbruine plas ligt te lummelen met een blik bier en een zak chips. Kijk eens om je heen, wat zie je? En vind je het leuk wat je ziet?

Als het antwoord op de eerste vraag ‘AA-flesjes, crokyzakjes en redbull-blikjes is’ en op de tweede ‘nee’, dan bied ik je een lumineus idee aan. In plaats van je KAPOT te ergeren aan zwerfafval en je vrienden lastig te vallen met preken dat je er niet met je hoofd bij kan dat er debielen rondlopen die hun shit laten rondslingeren want dat doen ze thuis ook niet, zou je het vandaag anders kunnen aanpakken. Je zou het afval kunnen oprapen en in de prullenbak kunnen gooien. Ik geef je 11 redenen waarom dit het beste idee van de dag is.

1: Je wordt een lokale held

Oh the joy! Je hebt een vuilnisbelt in een paradijs omgetoverd. Mensen vallen je huilend van dankbaarheid om de nek. ‘Jaaahaaha’, snikken ze. ‘Eindelijk iemand die gewoon iets doet.’

2: De voldoening is onbeschrijfelijk

Het maakt niet uit hoe lamlendig de rest van je dag is. Jij hebt in ieder geval je bijdrage aan een gezonde planeet geleverd.

3: Je bent in een klap zen

Je hebt natuurlijk keihard gewerkt. Als mensen aan je vragen hoe het met je is, zeg je ‘druk’. Een dagje lummelen heb je wel verdiend. Maar zo de hele dag liggen en 32 filters uitproberen op een Instagrampost van je voeten in het riet met een ondergaande zon (#chillin), geeft je toch niet de rust waar je naar op zoek was. De repetitieve handeling van zwerfafval oprapen en in een prullenbak gooien, wel.

4: Je maakt je buurt blij

Een schone omgeving voelt veiliger. Het is zelfs zo dat in schone buurten, buren meer contact hebben en kinderen meer buiten spelen.

5: Olifanten zijn slimme dieren. En olifanten ruimen afval op.


6: Jij zorgt er persoonlijk voor dat de plastic soup niet groeit

7: Eigenlijk is het vooral uit eigenbelang dat je afval raapt

Vissen zien microplastics aan voor plankton, waardoor al die plastic troep weer op je bord belandt als je mosselen of kibbeling eet. Daar heb jij geen zin in. Dus als je vrienden grappen over je raap-praktijken maken of voorbijgangers je vertellen dat dit de taak van de gemeente is, lach jij in je vuistje. Niemand staat jouw schone masterplan in de weg…

8: Dankzij jou zien we over 20 jaar dit nog als we gaan snorkelen


9: Jouw raapactie is long lasting

Een schone omgeving blijft gemiddeld ook schoner. Het is een psychologisch effect dat mensen in een opgeruimde buurt hun spullen zelf ook sneller in de prullenbak gooien. Andersom werkt het ook zo: slingert op een plek zwerfafval, dan zijn mensen geneigd om zelf ook sneller rommel te laten slingeren.

10: Geen woorden, maar daden

Jezelf ergeren aan iets is een eerste stap. Erover praten lijkt een logische tweede stap, maar in het geval van zwerfafval is dat niet het geval. Het enige wat helpt is de oorzaak van je ergernis oprapen en in de prullenbak gooien.

11: En last but not least. Je krijgt strakke billen

Iedere keer als je bukt om een stuk zwerfafval op te rapen, doe je een squat. Kim Kardashian, here i come!

Misschien vind je dit ook interessant: