Ik ben dol op Sinterklaas! Gedichten schrijven voor vrienden en familie is mijn favoriete onderdeel, maar helaas sneuvelt dat onderdeel steeds vaker. Vooral vrienden willen liever dobbelen om kleine cadeautjes. Ook heel leuk hoor. ‘Neeeeeeeee! Neeeee! Niet wegpakken. Jij vuile, vuile…’

Alleen is er één nadeel. Ieder jaar kom ik thuis met de meest wanstaltige gedrochten van cadeaus, die ik nog niet eens met goed fatsoen naar een tweedehands winkel kan brengen. Denk aan een massief glazen olijfhouder in de vorm van een kano. Of een apparaat voor gezichtsmassage die niet alleen oude huidcellen verwijderd maar ook nieuwe.

Dat kan beter! Bovendien, bisschop Nicolaas van Myra was een weldoener en daar ligt de oorsprong van Sinterklaas. Zouden onze cadeautjes dan ook niet iets meer moeten doen dan alleen de prullenbak vullen?

Om je een beetje op weg te helpen: tien cadeaus die wat meer doen voor mens, milieu en dier:

Panty van gerecycled garen – € 5
IMG_2733

De productie van panty’s is geen milieuvriendelijk proces. Daarom vind ik de Ecocare-lijn van de Hema geweldig. Voor vijf euro heb je een hele stevige (ik heb ‘m getest!) mooie panty van gerecycled garen.

Shampoo + boom planten – € 3,95
IMG_2735

Deze shampoo van Yves Rocher is niet alleen volledig afbreekbaar en dus beter voor ons watermilieu. Met de aankoop van deze shampoo plant je ook een boom via het project Plant for the Planet. Overigens doe je dat ook met de aankoop van andere Culture Bio-producten van Yves Rocher. Er zijn nu al bijna 6 miljoen bomen geplant.

Handschoenen, stropdassen, strikjes  – € 3 tot € 10
IMG_2744
IMG_2739

In een tweedehands winkel heb je voor een paar euro de meest gewilde dobbelschat van de avond gescoord en dan ben je ook nog duurzaam bezig. Je vind er geweldige dingen; van mooie boeken tot chique leren handschoenen. In de Episode heb je ook hele leuke strikjes, stropdassen en riemen tussen de 3 en 8 euro.

Bloemengranaat – € 4,50
IMG_2745

‘Throw it, grow it’. Want… als je toch met granaten moet gooien, laat er dan bloemen uit groeien. De Seedboms zijn gemaakt van gerecycled, organisch en biologisch afbreekbaar materiaal. Het enige wat ze in het milieu achter laten zijn vrolijk gekleurde bij-vriendelijke bloemen. Ze zijn onder andere te koop bij Waar-winkels.

Een onsje Maypole zeep – € 4,65
IMG_2734

Ga langs bij Lush voor hun heerlijke (verpakkingsvrije, biologische, diervriendelijke) zeepblokken. Voor 5 euro heb je meer dan drie maanden plezier onder de douche. En je hele badkamer gaat er lekker van ruiken.

IMG_2746

Als je meer van het badderen bent, dan kun je ook een bruisbal kopen. De Butterball -stukjes cacaoboter smelten in je water en verzorgen je droge huid- heb je voor € 4,25.

Chicken Run Chardonnay – € 6,50
IMG_2749

Een heerlijke biologische Chardonnay die mede tot stand is gebracht door scharrelende kipjes die insecten snacken op de wijngaard. Weer eens iets anders dan schadelijke pesticiden. Gewoon te koop bij de Hema.

Bulbkaars – € 4,95
IMG_2750
Grappige kaars die onder eerlijke omstandigheden door merendeels vrouwen in Java wordt gemaakt. De palmolie voor deze kaarsen komt van gecertificeerde plantages. Dat betekent dat de palmolie op een duurzame manier wordt verbouwd.

Chocola die gorilla’s redt – € 2,95
IMG_2740

De Gorilla Bar van Chocolatemakers is gemaakt Virunga cacao uit Congo. Daar in het Virunga Nationale Park leven de laatste berggorilla’s. Hun leefgebied wordt aangetast door de mens. Om dit tegen te gaan hebben Chocolatemakers Rodney en Enver bedacht om cacao te planten aan de rand van het park. Deze biologische cacao voorziet de bewoners van inkomen zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s door houtkap en stroperij.

Kromkommersoep – € 3,79
Daad-362---gekke-groente-held

Deze soep is zo vers, zo lekker. En je redt er een halve kilo gekke groente mee.

Heb jij nog tips voor heldhaftige en betaalbare Sinterklaascadeaus? Laat het hieronder weten!