Gister hebben ik, mijn zus Sara, haar zoontje Bram en mijn moeder drie potjes vol nagels gedoneerd om de neushoorn te redden. Nu denk je misschien twee dingen: Huh? en Ielh!

Ik ga eerst even op ‘Huh’ in. Gepensioneerd hoofd dierenverzorging en olifantenbeschermer Marjo Hoedemaker is van plan vijf kilo nagels te verzamelen om de neushoorn te helpen.

Wekelijks worden er zeker drie neushoorns gedood om hun hoorn. In Vietnam geloven ze dat de hoorns helpen bij het bestrijden van kanker. Maar hoorn heeft geen enkele geneeskrachtige waarde. Dat is wetenschappelijk aangetoond. De hoorn is een huiduitgroeisel en bevat slechts keratine. Dat zit ook in nagels en onze haren. Volgens Hoedemakers zijn er over 15 jaar geen neushoorns meer als het doden op deze schaal doorgaat.

Hoe onzinnig het doden is wil hij overbrengen bij de stropers, die de dieren doden, en de afnemers van de hoorns. Als hij vijf kilo afgeknipte nagels bij elkaar heeft, gaat hij ze aanbieden aan de ambassadeur van Vietnam in Nederland.

PicsArt_1418568988711

Om de nagels te verzamelen heeft Dierenpark Amersfoort bij het neushoornverblijf een grote plastic koker geplaatst waarin afgeknipte nagels gedeponeerd kunnen worden.

Mooi zakje, ranzige inhoud

Mooi zakje, ranzige inhoud

Ik heb de afgelopen drie weken mijn teen- en vingernagels verzameld. En mijn zus en moeder ook. Bij elkaar hebben we zo’n zestig nagels in de plastic koken gepropt. Hier was een leuk filmpje van, maar op een of andere manier wil die niet afspelen. Misschien maar beter ook, want heel fris is het niet.

Of deze actie effect gaat hebben, is afwachten, maar ik heb goede hoop. Volgens Hoedemaker bestaat het bijgeloof dat de hoorn geneeskrachtig is, pas vijf jaar. Het is dus geen eeuwenoude traditie die we moeten doorbreken. Ik vind het sowieso een zeer originele actie en ik hoop dat heel veel mensen in de maand december hun nagels in Dierenpark Amersfoort gaan knippen.

Daad 348: Diervriendelijk olifantenritje
Terwijl we door Dierenpark Amersfoort struinden, kwamen we langs twee olifantjes (neppe) waar je een muntje in kon gooien. En dan gaat-ie heen en weer. Hartstikke spannend natuurlijk. Bram mijn neefje wilde wel zo’n olifantenrit maken.

Vaak zeg je als ouder ‘nee’ tegen dit soort kolder. Maar toen zagen we dat de opbrengsten van deze olifantenritjes ten goede kwamen aan de Marjo Hoedemakers Elephant Foundation. Deze stichting zet zich in voor het behoud van de olifant.

Dus ik zei: ‘Hop Bram, op die olifant!’

En leuk dat-ie het vond…

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=qI1s8PvKIMw&feature=youtu.be” width=”600″ height=”350″]

Poging 2:

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=Ms3pt-KgoFI&feature=youtu.be” width=”600″ height=”350″]