Gisteravond zag ik bij Ivo Niehe de laatste uren van Wubbo Ockels, de man met negen levens, natuurkundige, hoogleraar, piloot, ruimtevaarder, oprichter van Happy Energy, superheld. Het enige wat hem niet lukte in zijn leven was nierkanker verslaan.

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=mWVwsH_4Z04″ width=”600″ height=”350″]

Nu zul je denken, wat heeft de grote Ockels te maken met de Kledingbibliotheek? Heel veel vind ik. Wubbo zegt: ‘Wij de mensheid zijn zo sterk dat we de aarde kunnen redden. Maar we kunnen haar ook vernietigen. Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk.’

Een abonnement op de Kledingbibliotheek is zo’n kleine bijdrage, maar het vertegenwoordigt iets veel groters. Stel dat heel veel mensen anders om leren gaan met hun kleding. Dat ze hun basisstukken kopen en de echte knallers voor feestjes leren lenen. En die leenstukken zijn allemaal van gerecyclede kleding gemaakt. Dat maakt een enorm verschil op het gebied van watergebruik, vervuiling, vervoer, arbeidsomstandigheden.

Er staat nu zo’n druk op de kledingindustrie. Het moet snel, veel en goedkoop. Het is iets dat wij willen, jij en ik. Dat is gewoonweg niet vol te houden voor de aarde. Onze mindset hierin moet veranderen, en dat begint bij jezelf. Door minder te kopen, te investeren in tijdloze stukken, duurzame basisstukken, tweedehands winkels af te struinen én vaker kleren lenen.

Want wees eens eerlijk: hoe vaak draag je nu dat ene speciale jurkje voor die ene gelegenheid? Of dat jasje? Of die broek? Waarom zou je dat soort kleding niet lenen. Misschien nog veel leuker want dan kun je bij de volgende gelegenheid weer iets anders lenen.

Via Oneplanetcrowd kun je alvast in het concept van de Kledingbibliotheek investeren. Zo krijg je een pasje, een tasje van gerecyclede kleding en afhankelijk van je investering een x aantal leenstukken. Ik mag van 17 tot 21 december als investeerder in ieder geval mijn kerstjurk bij de Kledingbibliotheek uitzoeken!

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=8aedek0IjFQ” width=”600″ height=”350″]