Onmisbaar in de garderobe: een simpel wit of grijs shirt. En ik had beide nodig. Ja. Nodig.

Hoe kun je dit soort items het meest heldhaftig aanschaffen? Tweedehands is niet zo’n goed idee. Basiskleding wordt meestal compleet afgedragen met grote kans dat er okselrot (zodra een shirt in aanraking met je okselwarmte komt, gaat het stinken) in zit.

Het beste kun je bij aanschaf van dit soort basisitems kiezen voor duurzame stoffen die lang meegaan. En dat is helemaal niet zo moeilijk, want steeds meer kledingwinkels hebben een ecologisch verantwoorde lijn.

ippZo ook bij de Monki. Daar heb je shirts en tops gemaakt van 100 % Tencel. Dat is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen uit speciaal beheerde duurzame bossen. De chemische producten die in het productieproces van Tencel worden gebruikt zijn vrijwel volledig (tot 99,6 %) herbruikbaar. Het weinige afvalwater dat vrijkomt, is onschadelijk. En het bleken van vezels gebeurt volledig chloorvrij.

Daarom is aan deze stof de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie. En heeft het een Europese Ecolabel gekregen.

Niet onbelangrijk: Tencel voelt superzacht als zijde, maar is hartstikke sterk en duurzaam. Het gaat dus ook nog eens lang mee, wat extra duurzaam is.

Ik las dat het productieproces van Tencel relatief duur is in vergelijking met katoen of rayon. Maar bij de Monki heb je een top van Tencel al voor 8 euro en een shirt voor 10 euro. Misschien kan dat omdat ze grootschalig produceren. Mij hoor je niet klagen. Een duurzaam zacht shirt voor een zacht prijsje. De kleding van Tencel herken je aan de afwijkende kartonnen labels met Heart The Planet.

[title size=”1 to 6″ style=”options: default, sidebar”]Katoenfeitjes[/title]

  • Katoen en wol worden beschouwd als de meest vervuilende grondstoffen voor kleding.
  • Voor een kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Dat is afhankelijk van waar het geproduceerd wordt. Katoen uit China verbruikt per kilo 6.000 liter water. Voor katoen uit de Verenigde Staten is dat 8.100 liter water, voor India 22.500 liter water en een kilo katoen uit Oezbekistan ‘kost’ 9.200 liter water.
  • Een shirt kost al snel 2500 liter. Een spijkbroek zo’n 7000 liter per spijkerbroek.
  • Voor elk katoenen T-shirt worden zo’n 7 eetlepels bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die gifstoffen zijn erg schadelijk voor de arbeiders die met katoen werken, en voor rivieren en akkers.
  • Ook het verf-, en bleekproces van katoen is zeer schadelijk voor het milieu.
  • Biologisch katoen is al veel minder belastend: er zijn dan geen bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde grondstoffen gebruikt. Je kunt biologische kleding aan het EKO-keurmerk herkennen.
  • Andere milieuvriendelijke alternatieven voor katoen zijn bijvoorbeeld Tencel of Bamboe. Maar ook bepaalde synthetische stoffen kunnen milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Via deze keurmerken kun je zien hoe milieuvriendelijk jouw kleding geproduceerd is. Een specifiek merk kun je checken bij Rank a Brand.