Het lukt me steeds beter om boodschappen te doen zonder nieuwe plastic tasjes in de supermarkt aan te schaffen. Maar soms komt het wel eens voor dat je laat uit werk in de supermarkt staat, geen tas bij je hebt en denkt: nu ga ik toch echt niet heen en weer fietsen. En dan koop ik toch weer een nieuw tasje.

Screenshot 2014-05-27 14.41.58Als er op zo’n moment een Tassenbol zou staan, heb je dat probleem niet meer. Dan hergebruik je gewoon het tasje van iemand anders. De werking van de tassenbol is heel simpel. Zie hiernaast.

Het doel van de TassenBol is het tegengaan van de verspilling van plastic tassen en het bijbrengen van milieubewustzijn rondom plastic.

Per jaar gaan er in Nederland meer dan 1,5 miljard plastic tasjes over de toonbank. Iedereen krijgt bij aankoop van een product een tasje mee: bij de bakker, de slager, boekhandel etc. Gevolg is dat iedereen regelmatig thuis plastic tassen moet weggooien, maar wel weer een tas nodig heeft als men onverwacht in de winkel staat. Een oplossing hiervoor is: een TassenBol in elke supermarkt. Men deponeert daarin de schone en overtollige tassen van thuis. Wie dan in de supermarkt een tasje nodig heeft, kan kiezen: óf een tas kopen óf een gratis tas uit de TassenBol halen!

Researchbureau IVAM heeft berekend dat er per jaar in de detailhandel meer dan een miljard tasjes gratis worden weggegeven en in supermarkten bijna een half miljard tasjes worden verkocht. Onderzoek heeft aangetoond dat door gebruik van de TassenBol per jaar op simpele maar effectieve wijze miljoenen tassen hergebruikt kunnen worden. Dat scheelt naast grondstoffen en afval ook nog eens miljoenen kilo’s CO2 productie!
Tassenbol.nl

Via de site van Tassenbol kun je jouw supermarkt aansporen zo’n geniale tassenbol te plaatsen. Dit kan zelfs in hun eigen huisstijl. Dus dat heb ik gedaan bij alle supermarkten die ik in Utrecht bezoek. Via de petitie, maar ook door de supermarkten zelf te mailen.

Screenshot 2014-05-27 15.24.03Helaas heeft Nettorama al laten weten geen interesse te hebben. Maar wellicht staan de Albert Heijn en Plus er positiever tegenover.

Chapeau trouwens voor de Super de Boer op de Biltstraat in Utrecht. Die heeft al een Tassenbol staan! Net als vele andere supermarkten. Dit zijn een paar quotes van managers die laaiend enthousiast zijn:

“Het concept werkt heel goed en heeft zich inmiddels bewezen in praktijk.
Die paar euro’s omzet hebben we graag over voor een beter milieu!”

C1000, winkelmanager J. Aries

“Klanten vragen zelf om de TassenBol!”
Vomar Voordeelmarkt, winkelmanager M. de Vries

“Wat opvalt is het grote gebruikersgemak voor de klanten en de extra service
die hiermee geboden wordt!”

Aldi, districtleider P. Doekbrijder

“Over de TassenBol moet je niet nadenken, dat moet je gewoon doen!”
Plus Supermarkt Horst, W. Lucassen

Wil jij ook een Tassenbol in jouw supermarkt, school of bibliotheek? Teken dan de petitie of schrijf ze aan! Tassenbol heeft al een prachtige brief voor je opgesteld, dus dat hoef je niet meer te doen.