Veel supermarkten  zeggen dat ze de allergoedkoopste zijn, maar Nettorama is écht de aller-aller-goedkoopste. Eigenlijk wist ik helemaal niet dat er Nettorama bij mij in de buurt zat, tot ik op zoek was gegaan naar de plastic container.

Ik was er niet per se om boodschappen te doen, maar om eens te kijken hoe een allergoedkoopste supermarkt van Nederland er van binnen uitziet. Het viel me reuze mee, een Aldi vind ik rommeliger van binnen.

Als echte vrouw betaamd, nam ik wat dingen mee waar ik helemaal niet voor kwam: baby-olie, babyzeep (die doe ik in mijn zeeppompje, zodat mijn handen naar Zwitsal ruiken!) en magere yoghurt.

Bij de kassa vroeg de man voor me in de rij om een tasje, maar die geven ze bij de Nettorama blijkbaar niet. Op zich best een goede zaak, met het oog op mindering van plastic afval. De beste man kreeg het een beetje benauwd gezien hij wél echt boodschappen had gedaan.

Gelukkig probeer ik de laatste tijd altijd een plastic tasje bij me te hebben, zodat ik niet onnodig weer om één hoef te vragen. En dat was deze keer ook het geval.

“Wil je mijn tasje?”, vroeg ik aan de man.

“Nou, dat is even fijn! Als het mag heel graag”, zei hij.

Het was een AH-tasje, dus een beetje vloeken in de kerk. Maar het kassameisje kon er wel om lachen.

Hij vertelde ook nog dat het zeer lastig was geworden om al zijn boodschappen te vervoeren als hij dit tasje niet had gehad. Een klein gebaar, van groot nut zo bleek.

[title size=”1 to 6″ style=”options: default, sidebar”]Plastic feiten[/title]

  • Wereldwijd worden er ongeveer 1 triljard plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut.
  • Een plastic tasje heeft een gemiddelde ‘levensverwachting’ van 15 minuten.
  • Researchbureau IVAM heeft uitgerekend dat er in Nederland per jaar meer dan een miljard tasjes gratis worden weggegeven en bijna een half miljard tasjes in supermarkten worden verkocht.
  • Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is gemiddeld  12.000 ton per dag.
  • UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zeeafval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost.
  • De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw.
  • Op dit moment produceren we meer dan 250 miljoen ton plastic per jaar. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid.

Bron: Plastic Soup