Wat voor shampoo gebruik je? Je haar glanst zo hard dat het pijn aan mijn ogen doet!

Je ziet er een beetje moe uit. Misschien werk je iets te hard, en je staat altijd voor al je collega’s klaar. Dat zie ik heus wel hoor.

Jouw lach, die is zo aanstekelijk dat ik spontaan ook de slappe lach krijg.

Ben je naar de sportschool geweest? Die armspieren van jou zetten je winterjas gevaarlijk op spanning…

Het is vandaag Nationale Complimentendag. Sommige mensen vinden het wat overdreven om hier een speciale dag voor uit te roepen. Maar denk eens even na: wanneer heb jij voor het laatst een oprecht compliment aan iemand uitgedeeld? Of er één ontvangen? De organisatie van Nationale Complimentendag schrijft hierover:

“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”  aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) En hoe waar deze stelling is wijzen onderzoeken ons dagelijks uit. Dit verklaart ook waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!) reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag ‘extra aandacht’ kunnen oplossen, kan het geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan.

In het kader van Nationale Complimentendag kreeg ik van 3fm de volgende opdracht: geef in een minuut minimaal tien complimenten. Luister hier hoe dit afliep.

Ik heb denk ik een spoor van verwarde mensen achter gelaten. Niet echt het gewenste effect van een compliment. Na de radio-uitzending ben ik  daarom nog even langs de kraampjes gelopen en uitgelegd waar het voor was. De meeste verkopers konden er hard om lachen. Uiteraard heb ik deze gezellige marktlui nog een welgemeende veer in de bips gestoken.

Wil je weten hoe je op een goede manier een compliment kunt geven? Kijk dan naar deze film:

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=Cbk980jV7Ao” width=”600″ height=”350″]