De opdracht die ik vandaag Sander van 3fm kreeg: help de ouderen! Maakt niet uit hoe, speel een spelletje, doe boodschappen, zet koffie, maak de keuken schoon.

Nu lijkt dit misschien een makkelijke opdracht, want met de vergrijzing barst het in Nederland van ouderen die wel wat gezelschap of een helpend handje in het huishouden kunnen gebruiken. Maar ik ken zelf eigenlijk geen ouderen in Utrecht. En bij de bejaarden- en verzorgingstehuizen die ik belde, kwam ik niet zomaar naar binnen. Protocollen, communicatie, managers, moeilijk moeilijk.

Gelukkig heb ik een groots netwerk van superhelden. En mijn zusje Tessa wist me uit de brand te helpen!

We mochten bij haar buurman Clemens op bezoek komen. Hij is 80 jaar en woont op zichzelf sinds zijn vrouw vijf jaar geleden is overleden.

Zijn hulp was toevallig even naar Marokko, dus ik kon hem helpen met overhemden strijken.

Luister hier hoe het bezoek bij meneer Clemens was.

Het strijken van overhemden was overigens niet de enige heldendaad die in deze straat werd uitgevoerd. Suze, het dochtertje van

Dat is een mooi uitzicht vanachter de geraniums!

Dat is een mooi uitzicht vanachter de geraniums!

de zus van mijn zwager was afgelopen nacht bij Tessa logeren. Zij heeft behoorlijk last van heimwee, en dit was de eerste keer dat ze buiten de deur durfde te logeren. Dus applaus voor Suze! En ze heeft ook nog samen met Tessa appelcakejes voor meneer Clemens gebakken.

Ik heb na het hemden strijken nog een kopje koffie gedronken bij de heldhaftige buurman. Want dat is hij. Hij heeft de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt, onder de neus van Duitsers brandhout gejat en tulpenbollen moeten eten om te overleven. De oorlog was voorbij toen Boon twaalf jaar was, hij was compleet ondervoed. Daarom werd hij met andere Nederlandse kinderen bij pleeggezinnen in Engeland onder gebracht om aan te kunnen sterken.

En als je denkt dat het leven van Boon Clemens saai is geworden nu hij een jaartje ouder is, dan heb je dat mis. Hij houdt de hele buurt in de gaten, studenten komen gereedschap lenen, hij woont buurtconcerten bij. En ook bij de biljartvereniging is er soms commotie. Laatst heeft iemand de keu van Clemens door midden gebroken omdat hij zo kwaad werd om een biljartpotje. Gelukkig wist Boon ook deze ruzie te sussen.

Kortom, op de koffie gaan bij een oudere buurman of buurvrouw is een avontuur. Ik kan het iedereen aanraden!