Ik was vandaag flink aan het hakken en graven in de tuin met mijn geleende tuingereedschap. Net toen ik met mijn schop een wortel doormidden wilde splijten, zag ik iets felgroens afsteken tegen de zwarte aarde. Een rups was aan het vechten voor zijn leven.

Vlug zette ik mijn schop neer en pakte de rups op. Omdat ik mijn hele “tuin” onder handen ging nemen, besloot ik groene rups bij de buren te zetten. Ik wilde mijn hakwerk hervatten, toen ik nog iets in de aarde zag bewegen. Deze keer was het een lichtbruine rups. Ook deze zette ik bij de buren.

Uiteindelijk heb ik vijf rupsen een brute onthoofding gespaard. Ok, misschien zullen ze wat planten bij de buren aanvreten. rups timonMaar dat is ook hun functie. Rupsen zijn superbelangrijk in ons ecosysteem. Ze werken enorme hoeveelheden (dood) plantaardig materiaal weg en ze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en natuurlijk Timon en Pumba.

Misschien ook gaaf om te weten: rupsen zijn de snelst groeiende organismen uit het dierenrijk, een van de extreemste soorten wordt 10.000 keer zwaarder in minder dan 20 dagen. De energie die wordt opgeslagen wordt niet alleen gebruikt om de verandering van pop tot vlinder mogelijk te maken.

Veel vlinders nemen geen voedsel meer op als ze uit de pop komen. Alle energie die wordt gebruikt om te vliegen, een partner te zoeken en zich voort te planten is bij deze soorten als rups bij elkaar gegeten.

Ja lieve mensen, ieder wezen dus ook een rups, vormt een onmisbaar onderdeel van de circle of life. Hit ‘m Elton!

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=HwSKkKrUzUk” width=”600″ height=”350″]