Kijk, dit is mijn nieuwe maat. Hij heet KeepCup, nou ja eigenlijk heet-ie Builder. Want iedere kleurcombinatie krijgt zijn eigen naam. Zo heb je de Hustler, Dreamer, Instigator, Thinker en Creator. Maar eigenlijk is het gewoon een herbruikbare koffiebeker.

Na 15 keer hergebruiken (inclusief schoonmaken) is de KeepCup al duurzamer dan wegwerpbekers. En het is vet handig want de beker is splashproof (hersluitbaar in het Nederlands) en je koffie of thee blijft er langer warm in.

Zo. Ik vind het nu al tijd om wat feitjes over wegwerpbekers erin te gooien. Dat je denkt, zo hé, dat is echt veel. Misschien moet ik ook zo’n hip herbruikbaar bekertje.

  • Jaarlijks worden 500 miljard to-go bekers geproduceerd
  • Een wegwerpbeker gooien we gemiddeld al na 5 minuten in de prullenbak
  • Wereldwijd belanden er iedere seconde één miljoen bekers in de prullenbak
  • De helft van al het plastic dat we wereldwijd fabriceren is bestemd voor wegwerpartikelen
ipp

Je ziet het hier niet, maar ze schonk mijn Builder tot aan de nok toe vol.

Misschien denk je: dan loop ik met zo’n beker in mijn tas te zeulen terwijl mijn vrienden gewoon doorgaan met het wegwerpen van bekers met hun naam erop. Wat heeft het voor zin?

Nou best veel. De herbruikbare koffiebeker wordt door een steeds grotere groep omarmd. KeepCup alleen al heeft wereldwijd 900.000 gebruikers. Die voorkwamen dat er 50.000 bomen omgehakt werden voor de productie van kartonnen wegwerpbekers.
Bovendien reageren medewerkers in koffietentjes over het algemeen hartstikke positief als je met je eigen beker aan komt zetten. Zo schonk de aardige mevrouw van de Broodfiets vanochtend mijn KeepCup zelfs extra vol.

starbucksVoor de Starbucks diehards die denken: maar hoe weet een medewerker dan welke koffie voor mij is als mijn naam niet op mijn beker staat?! Op zich lukt het in alle andere koffietentjes al jaren zonder naamkrabbel. Maar als je je echt zorgen maakt, kun je nog altijd een waterproof naamsticker op je beker plakken.

Je kun een KeepCup online bestellen maar veel ecowinkels en koffiezaken verkopen ze ook.