Eigenlijk vind ik het al een heldendaad op zich dat ik fietslampjes heb aangeschaft. Ik fiets bij voorkeur als een schaduw door de nacht.

Een Portugees teamgenootje vertelde mij eens dat ze soms nachtmerries heeft van fietsers zonder licht sinds ze in Nederland woont. Dat ze zo bang was om iemand van zijn sokken te rijden. In Portugal fietst nauwelijks iemand op de weg.

Foto op 30-03-14 om 14.15

Je kunt -m ook aan je zonnebril hangen!

Toen een vriend van mij ook nog tegen me ging preken hoe gevaarlijk het wel niet is voor mij, en hoe irritant en eng voor autobestuurders om die losgeslagen projectielen van een fietsers zonder licht in de gaten te moeten houden, ben ik overstag gegaan.

Het is niet dat ik nooit eerder met lampjes heb gefietst. Ik raak ze alleen zo snel kwijt. Of ze worden gestolen omdat ik ze op mijn fiets laat zitten. Of ik gooi ze weg omdat ze geen licht meer geven. En dan ga ik weer verder in het donker.

Maar nu ik de oplaadbare lampjes van de Hema heb, ben ik vastberaden er zuiniger mee om te gaan. Want het is natuurlijk best onzin om zo vaak nieuwe lampjes aan te schaffen als je ook met één paar af kan dat veel langer meegaat. Ze zijn wel duurder dan die ledlampjes van zes euro, maar uiteindelijk is dit voordeliger en milieuvriendelijker. Je laadt ze gewoon op via de USB-poort op je computer. Niets ingewikkelds aan.

Op een zomer vol licht!