Begrijp me niet verkeerd, iedereen moet doen wat hij of zij zelf wilt. Dus als jij blij wordt van een pakje per dag paffen, dan ga ik me daar niet mee bemoeien.

Maar bij mijn lieve collega A. ligt het anders. Ik ken haar nu ongeveer een jaar en ze is een van mijn redactiematties geworden. Zo’n een waar je eigenlijk beter niet naast kan zitten, omdat je voor tien uur minstens tien grappen hebt gemaakt over woorden die ik mijn neefje nu probeer af te leren.

Zo om de twee maanden onderneemt A. een serieuze poging tot stoppen met roken. Nou ja, serieus. Het begint altijd heel serieus.

De week voor ze gaat stoppen is het leukst, dan mag ze extra paffen. Want ja, straks als ze voor eeuwig en altijd gestopt is dan kan dat niet meer. Ze heeft die week extra nicotine en het vooruitzicht dat ze straks echt, maar dan ook echt rookvrij zal zijn. Het geluk kan niet op.

Dan komt de eerste dag zonder peuken. Hel is nog een Spa met Ryan Gosling als masseur vergeleken bij wat A. doormaakt. “Jongens, ik heb zo’n koppijn. Ik ben echt zó chagrijnig. G***** wat voel ik me k**!”

Dag twee is zover mogelijk nog erger. De hele dag kauwt ze zo verbeten hard op nicotinekauwgum, dat-ie er bijna van gaat roken. Misschien is dat ook het doel.

Na een week komt meestal een keerpunt. A. besluit dat ze zo ondraaglijk is voor haar omgeving dat ze uit sociale overwegingen een peuk per dag gaat roken. Zo onbaatzuchtig is A. Ook al wil ze nog zo graag stoppen met roken, dit gedrag kan ze haar vriend, collega’s en vrienden gewoonweg niet aandoen.

Na een maand is ze volop haar oude zelf. Sociaal en wel, met om het uur een rookpauze.

Een week geleden heb ik haar beloofd te helpen om te stoppen met roken. En ik heb hard nagedacht wat haar over de streep kan trekken. Ik kan A. wel naar een ziekenhuis gespecialiseerd in longkanker meenemen, of laten zien wat roken met je eicellen doet. Maar ze weet zelf ook wel wat de gevolgen zijn.

Wat is iemands ultieme drijfveer? Wat houdt iemand op de been? Waar zijn we allemaal naar op zoek?

Juist! Liefde. Nu krijgt A. al weke knieën als ze de naam Javier Bardem hoort. Als ze hem ziet dan vergeet ze het complete bestaan van sigaretten.

Helaas is Javier momenteel samen met Penelope Cruz. Maar, dit is geen 1 aprilgrap, ik heb hem te pakken weten te krijgen. En dit is wat hij tegen A. te zeggen heeft:

javier-bardem-smoking