Ik teken maandelijks wel een petitie van Avaaz, een online campagnenetwerk dat de stem van jou en mij laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming.

Nu lijkt online een petitie tekenen misschien zinloos, maar Avaaz bewijst keer op keer dat het bundelen van miljoenen kleine individuele inspanningen, hoe klein ook, zijn te organiseren tot een sterke collectieve kracht.

Kijk hier eens naar de overwinningen die ze geboekt hebben. Van het beschermen van koraalzeeën tot het helpen Palestina als 194ste staat van de wereld te erkennen.

speak upVandaag heb ik de petitie getekend om de massa-executie van 528 Egyptenaren proberen te stoppen. De massale doodstraffenserie is al veroordeeld door de VN. Lees hier het verhaal van Avaaz:

Deze week zijn 528 mensen ter dood veroordeeld in een schijnproces in Egypte. Dit is waarschijnlijk de grootste veroordeling tot massa-executie van de eeuw, maar er is één man die de massamoord kan stoppen.

De belangrijkste religieuze leider van Egypte, grootmoefti Allam, heeft 10 dagen de tijd om het vonnis te verwerpen. Andere religieuze leiders hebben de uitspraak al veroordeeld, en als de eerste moefti die verkozen is door zijn ambtsgenoten, heeft hij een legitiem mandaat om in Egypte een rol van moreel leiderschap op zich te nemen. Laten we deze barbaarse uitspraak blokkeren met een wereldwijd pleidooi van mensen van alle levensbeschouwingen voor gratie.

Dit was een politiek showproces — het militaire regime gebruikt het vuurpeloton om de oppositie weg te vagen. Als de wereld haar stem nu niet laat horen, zijn de gevolgen voor Egypte en de rest van de wereld uiterst gevaarlijk. Teken nu om deze levens te redden en een spiraal van geweld te onderbreken — wanneer een miljoen van ons dit ondersteunen, zullen religieuze leiders in Egypte onze oproep tot compassie rechtstreeks aan de moefti afleveren.

De teller staat nu op bijna 999.000 stemmen. Die hebben ze verzameld sinds 28 maart. Laten we naar ze naar een miljoen toe helpen door deze petitie te tekenen:

Aan Grootmoefti Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam:

Als burgers van over de hele wereld, zijn wij met afschuw vervuld over het massale doodvonnis dat uitgesproken is tegen 528 Egyptische burgers in Minya. Alles wijst erop dat zelfs de meest elementaire juridische normen niet opgevolgd zijn tijdens dit proces. Als hoogste islamitische leider in Egypte is uw morele autoriteit een sterke kracht voor de toekomst van Egypte. Wij roepen u op om deze uitspraak formeel te verwerpen en deze levens te redden.

Ik weet niet of deze massamoord hiermee gestopt gaat worden. Maar laten we in ieder geval onze stem horen en aan de wereld weten dat wij het hier nooit never mee eens zijn.