Sinds ik dit avontuur ben begonnen, ontmoet ik wekelijks bijzondere mensen die op hun unieke manier de planeet een stukje mooier proberen te maken. En de leukerds van Diny’s Dinner zijn daar zeker geen uitzondering op.

Diny’s Dinner kookt voor mensen die behoefte hebben aan wat gezelschap en een geborgen omgeving, een driegangenmaaltijd voor maar € 3,50. En ik ging ze een middag/avond helpen

Misschien denk je dat je voor €3,50 een schmutzige pasta voorgeschoteld krijgt. Maar niets is minder waar, in de keuken in Sterrenwijk worden waarlijk culinaire hoogstandjes gecreëerd. En ook nog eens op elegante wijze uitgeserveerd.

Ik viel als vrijwilliger onder de genade van chef Jeremy die niet alleen goed kan koken, maar ook tijdens het in de gaten houden en schudden van zes spetterende en pruttelende pannen zijn overhemd smetteloos wit wist te houden. Onbegrijpelijk. Ik kan nog niets eens mijn ontbijt naar binnen werken zonder te knoeien.

2014-03-17 18.33.57Jeremy was duidelijk in een goede bui. Hij had gewonnen met hockey, de zon scheen, hij had een biertje op. EN zijn hemd was wit.

Tijdens het koken leerde ik van Sander, één van de vaste vrijwillers al snel dingen te roepen als: ‘Ok chef!’ Of: ‘ziet er goed uit chef!’ Of: ‘Doe het lekker zelf chef!’ En ik leerde een pan professioneel te schudden en snel groentes te snijden zonder mijn vingers hierin mee te nemen.

Als vrijwilliger eet je mee met de bonte groep aan bezoekers. Zo zat er een grote Surinamer bij die voor het Straatnieuws schrijft. Andries een meester in woordgrappen. En dan had je Riet die bang was dat ze te breed was om op de foto te passen. “Het je ook een panoraamaaafunctie?”

Ik vroeg aan Lennart (33), één van de oprichters van Diny’s Dinner, voor wie dit initiatief nou eigenlijk bedoeld is. ‘Thuislozen’, zei hij. Daar hadden ze eerst een vrij ingewikkelde definitie van: ontwrichte mensen die kampen met sociale en/of psychiatrische problemen die moeite hebben met zelfstandig wonen.

Tegenwoordig komt het erop neer dat er mensen komen die behoefte hebben aan een heerlijke maaltijd in een veilige en sociale omgeving. En op een of andere manier komt de beoogde doelgroep daar vanzelf op af. Voor thuislozen is het Smulhuis bijvoorbeeld veel te heftig. Daarom is Diny’s Dinner er.

dd1000Ik vroeg ook aan Lennart waarom hij dit deed. “Alles zit mij mee”, zei hij. “Het was vanzelfsprekend dat ik ging studeren, ik heb een leuke baan, vrienden, familie. Maar thuis- of dakloos worden, kan iedereen overkomen. Al ben ik nog wel zo arrogant te denken dat dit bij mij niet zo snel zal gebeuren. Ik heb nog altijd een sociaal vangnet.” Hij wil iets terug doen voor mensen wiens leven niet vanzelfsprekend makkelijk is.

Eigenlijk is het de bedoeling dat bezoekers meehelpen met de afwas. Maar de een na de ander sneakte er tussenuit. Behalve Henk, die had netjes alle borden voorgespoeld. Het kwam erop neer dat ook die Mount Everent aan afwas voor de rekening van de Dinybikkels kwam. Maar even beuken en het was weer gedaan.

Na deze toffe avond kan ik het niet laten om deze leuke club te promoten. DUS: houd jij van koken en vind je het leuk dit twee keer in de maand (je mag zelf weten wanneer) met gezellige mensen te doen? Neem dan eens een kijkje op de site van Stichting Onder Anderen waar Diny’s onder valt.