Ik schaam me er een beetje voor. En ik vertel dit ALLEEN om het punt dat ik wil maken te versterken. Dus hier komt het: ik heb in de winter soms last van roos. Vooral als het heel koud is. Hét bewijs dat ik thuis hoor in Spanje.

Alleen intimi weten van mijn cosmetische probleem. Voor de buitenwereld heb ik het altijd verborgen weten te houden, omdat er zoiets bestaat als anti-roosshampoo. De allerbekendste is Head & Shoulders. Die gebruik ik dan ook. Een paar keer wassen met deze shampoo en er is geen roosje meer aan de lucht.

Het wit met blauwe flesje heeft me nog nooit teleurgesteld.

Hoe verdrietig was ik dan ook toen ik achter het vuile geheim van mijn reddende shampoo kwam. De vader van het flesje, Procter & Gamble gebruikt palmolie die gewonnen wordt ten koste van de bomen van het regenwoud in Indonesië. P&G is bekend van merken als  Gillette, Oral B, Pantene, Ariël, Dreft, Olaz en ga zo maar door. De lijst is eindeloos.

Het vuile geheimpje van P&G werd vrijgegeven door Greenpeace na een onderzoek van een jaar.

‘Neem een kijkje achter het douchegordijn’, aldus Greenpeace. ‘Elke keer wanneer je van P&C shampoo koopt, word je betrokken bij een milieuschandaal.’

Check dit filmpje eens over de schadelijke sociale en milieu-effecten van “vuile” palmolieplantages:

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=Z2IG1nVljrg&feature=fvwrel” width=”600″ height=”350″]

Het probleem is niet de palmolie an sich, maar de onnodig vervuilende en verwoestende manier waarop de leveranciers van P&G het winnen.

De regenwouden van Indonesië zijn het thuis van honderdduizenden mensen die er hun voedsel en medicijnen vinden. Het is ook het leefgebied van talloze dieren zoals orang-oetans, boomkangeroes, dwergolifanten, vogels en, niet te vergeten, de 400 laatste Sumatraanse tijgers.

mainvisual_eElk uur wordt een stuk eeuwenoud woud zo groot als 100 voetbalvelden verwoest om plaats te maken voor onder andere oliepalmplantages.

De olie van deze plantages gebruikt Procter & Gamble in zijn verzorgingsproducten zoals Gillette, Pampers, Olaz, Dreft en Oral-B.

Dit kan heus wel anders. Het is namelijk mogelijk palmolie te verbouwen zonder dat het regenwoud vernietigd wordt. Verschillende bedrijven ondernamen al stappen om niet langer geassocieerd te moeten worden met bosvernietiging. Delhaize, Kellogg’s, L’Oréal, Unilever, Ferrero, Nestlé en zelfs ‘s werelds grootste palmoliehandelaar Wilmar International, engageerden zich voor een beleid met nultolerantie op vlak van ontbossing.

‘Greenpeace contacteerde P&G over zijn palmolieleveranciers in mei 2013. Dat betekent dat ze bijna een jaar de tijd hadden om te reageren met een anti-ontbossingsbeleid dat erop zou toezien dat zijn klanten niet langer betrokken worden bij de vernietiging van bossen’, zegt Reece Turner van Greenpeace aan The Guardian.

Tijd dus om dit bedrijf aan de schandpaal te nagelen, wat Greenpeace nu ook doet. Maar zo’n bedrijf neemt natuurlijk pas actie als merken dat wij als consumenten die hun centen geven, dit niet pikken. Dit kan echt een verschil maken. Zo is het bedrijf Delhaize ook gezwicht onder de druk van 25.000 mensen die vroegen om ontbossing uit zijn rekken te halen.

Teken hier de petitie van Greenpeace.

En laat voorlopig lekker al de merken van P&G links liggen. Dat zijn er al niet wat, maar als je een beetje je best doet, dan vind je tal van alternatieven die net zo goed zijn. En in ieder geval geen tijgers of bewoners onnodig verjagen. Op deze lijst van het WNF kun je zien of merken duurzame palmolie gebruiken.

Wat betreft mijn breuk met Head & Shoulders: zoals John Mayer zingt: I’m gonna find another you, and she’s nicer too. Ik kom nu de winter roosvrij door met deze shampoo van Yves Rocher. Ik heb de ingrediëntenlijst gechecked en er zit geen palmolie in. En de shampoo is ook nog eens biologisch afbreekbaar en ruikt megalekker. Ik ben zó over h&s heen!

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=8NbsVwzTb_A” width=”600″ height=”350″]