Vandaag ging ik via Utrecht Cares helpen bij de CreaClub, een knutselclub voor verstandelijk beperkten. Die komen elke donderdagavond bij elkaar om iets moois te maken.

Zoals vanouds kon ik niet helemaal de goede ingang vinden, maar al snel kwam ik een paar deelnemers tegen. Ik vroeg of ze wisten waar ik moest zijn. Teun (ik kwam er later achter dat hij zo heette) liep in eerste instantie hard door. Maar Emma, de vrouw naast hem nam me enthousiast bij de hand en sleurde me het gebouw binnen. Toen wist ik al: dit gaat leuk worden.

Binnen ontmoette ik Cynthia, de begeleider van de CreaClub en andere deelnemers. Eerst gingen we even wat drinken en met elkaar kletsen. Ik kreeg een soort kruisverhoor, maar dan heel lief. Toen ik vertelde dat ik een sportbroek aanhad, omdat ik daarna nog in de Galgenwaard moest trainen, werd Reinout helemaal enthousiast. ‘Dat is op tv! Jij bent op tv!’ Best gaaf dat dat hij me goed genoeg achtte om bij FC Utrecht te voetballen.

IMG_20140314_122143De missie van die avond: een vogelhuisje maken met een vogel erin. Ik hoefde alleen maar te helpen, maar stiekem vond ik het knutselen vet leuk. Helemaal met carnavalmuziek op de achtergrond. Mijn zusje heeft een tijdje met verstandelijk beperkten gewerkt, en toen vertelde zij ook al dat Andre Hazes, Frans Bauer en Nick & Simon altijd favorieten waren. 

Af en toe begon iemand uit het niets te giechelen. En iedere keer lachte ik mee. Geloof me, je kunt niet anders. De een deed wat stro in zijn kooi, de ander had een smurfenvogel zo blauw, maar uiteindelijk leken alle vogelkooien meer op een feestmuts dan een verblijfplaats voor een vogel.

Toen ik wegfietste was ik helemaal vol van dat anderhalf uurtje knutselen. Zo vaak breng ik niet tijd door met mensen die compleet kwetsbaar, lief en open zijn. Het heet vrijwilligerswerk, maar een avond met deze deelnemers doorbrengen is echt geen opgave.

Als het je ook leuk lijkt om een keer mee te helpen? Dit kan dus via Nederland Cares . Het is iedere donderdagavond, check gewoon de kalender van Utrecht en kijk of er nog plek is voor vrijwilligers.