Peter Smith raapt al jaren iedere dag minstens 20 stukken zwerfafval op. Ik doop hem bij deze om tot Captain Planet.

Via zijn website Kleanworldwide.nl probeert hij zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om één keer per dag één stuk zwerfvuil (bij voorkeur plastic) op te ruimen. Nu lijkt een zo’n stukje niet zoveel zoden aan de dijk te zetten. Maar daar kijkt Peter toch anders tegenaan:

Het maakt een wereld van verschil. De Plastic Soep wordt grotendeels op dezelfde manier gemaakt! Miljoenen mensen die een plastic flesje of zakje laten vallen en denken “Ach, het is er maar eentje”. Hierdoor drijft er meer dan 50 miljard kilo plastic in de oceanen. Zie je hoe krachtig dit principe is? Deze kracht willen we ook gebruiken om de groei van de Plastic Soep tot staan te brengen. Want dweilen heeft pas zin als de kraan dicht is. Als 25% van de Nederlanders zweert om dagelijks één stuk zwerfvuil op te rapen dan hebben we een nieuw probleem… er ligt te weinig!
Kleanworldwide.nl

Op 20 maart begint de lente en die wil Klean Worldwide schoon verwelkomen. Daarvoor hebben ze een eenvoudige actie verzonnen tegen de Plastic Soep:

  1. Pak op 20 maart 1 stuk zwerfvuil op en maak er een #zwerfie van
  2. Ga vandaag op zoek naar twee mensen die ook op 20 maart 1 stuk zwerfvuil willen opruimen.

Deze actie is aangekondigd 24 dagen voordat de  lente komt. Als een ieder zijn best doet om binnen een dag twee mensen te vinden die mee willen doen, heb je dan enig idee hoeveel mensen er 20 maart meedoen? 16.700.000 mensen.

Ik heb dit niet berekend hoor, dat heeft Peter gedaan!

Ik heb vandaag al warm gedraaid voor 20 maart

Ik heb vandaag al warm gedraaid voor 20 maart

Ik ben daarom vandaag begonnen met mensen te rekruteren voor deze actie. In de trein heb ik al aan twee jongen en een meisje gevraagd of ze op 20 maart mee willen doen. Het meisje was direct enthousiast en zei dat ze mee zou doen. En een van de twee jongens ging het waarschijnlijk ook doen. Maar nu voelen jullie hem al aankomen…

Inmiddels heeft Ikreddewereld.nl zo’n 1000 likes op Facebook. Als ook maar 1/10 van jullie toezegt op 20 maart een stukkie plastic op te rapen en in de prullenbak te gooien. En als deze 100 helden ook weer twee mensen enthousiast maken dit ook te doen. Stel je voor wat een legendarische heldendaad we dan neerzetten!

Hier kun je je opgeven.

Als je hier nog niet echt warm voor draait, bedenk dan wat voor originele kunstzinnige mogelijkheden zwerfies bieden. EN dat als je het doet, je waarschijnlijk een veer in je conto krijgt van Captain Planet!

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=vpXM9bj-WPU” width=”600″ height=”350″]