Ik denk dat iedereen wel eens in de situatie heeft gezeten dat een dakloze aan je vraagt: “Mag ik vier euro? Dan kan ik een slaapplek betalen.”

Wat moet je ermee? Je denkt toch snel dat die euro’s geïnvesteerd gaan worden in een biertje of een spuitje.

funny-homeless-signs-14Om zeker te weten dat mijn geld naar een overnachting gaat, heb ik vandaag gebeld (030-2517280) met een daklozenopvang bij mij in de buurt. Het NoiZ Utrecht op de Keulse Kade. Ik kreeg Stefan aan de lijn en ik vroeg hem of ik een overnachting voor een dakloze kon betalen.

“Uhm, waarom?”, vroeg Stefan. Tsja, waarom niet? Op de straat slapen lijkt mij nou eenmaal extreem oncomfortabel en koud.

NoiZ had nog geen systeem voor dit soort donaties, dus Stefan vroeg of ik even langs wilde komen. Zo gezegd, zo gedaan.

In overleg besloten een paar medewerkers dat ze maar een potje moesten gaan oprichten voor dit soort giften. De eerstvolgende dakloze die geen overnachting of maaltijd kan betalen, gaan ze helpen met dit potje.

Ik gaf tien euro, maar ze hadden geen kleingeld terug. Een overnachting kost E 3,50. Dus ik heb maar gewoon dat tientje gegeven, hebben ze gelijk een mooi begin met hun potje.

Je kunt ook andere opvangtehuizen bellen om iets soortgelijks te doen.