Polly Higgins is een advocate. Op een dag zo’n negen jaar geleden toen ze een man aan het verdedigen was die ernstig verwond was geraakt op zijn werkplek dankzij slechte arbeidsomstandigheden, keek ze uit het raam en dacht: de aarde wordt eigenlijk ook flink in elkaar gemept. Kijk naar het slinken van het Amazonegebied, vijftig procent van de wateren zijn overbevist, bijen sterven uit, complete vogelpopulaties verdwijnen door pesticiden en ga zo maar door.

Maar wie verdedigt de aarde? Er zijn milieu-organisaties, maar blijkbaar hebben deze weinig effect. Want het verwonden van de aarde gaat bijna ongestraft door.

Die gedachte liet Polly niet los. Ze kwam tot de conclusie dat de aarde een goede advocaat nodig had. En ze ging eens op zoek naar wat de rechten van de aarde nu eigenlijk waren. Nietbestaand.

Ze overlegde met haar collega’s en die zeiden: “Polly, je bent gek.” Maar Polly is verre van gek. Eerder geniaal. Kijk maar naar dit filmpje. Ja, ik weet het, twintig minuten. Maar serieus, kijken:

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=8EuxYzQ65H4″ width=”600″ height=”350″]

Ben je nu al overtuigd? Klik dan hier om de petitie te tekenen.

Er zijn nu vier misdaden tegen vrede vastgelegd in het internationaal recht:

  • Misdaden tegen de mensheid
  • Genocide
  • Oorlogsmisdaden
  • Agressie tegen de mensheid

Volgens Polly, miljoenen mensen over de wereld en sinds vandaag ik ook, moet er een vijfde misdaad tegen vrede komen. Namelijk Ecocide. Zodat we de massale vernietiging en beschadiging van ecosystemen, zoals olielekken, fracking, Amazone-kap, teerzandwinning, bio-industrie en GMO’s – strafbaar gaan  stellen.

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=j1uTDE5tayQ#t=36″ width=”600″ height=”350″]

Inmiddels heeft Polly Higgins met meer dan 50 regeringsleiders om tafel gezeten en begint er zich achter de schermen steun te verzamelen om tijdens de herziening van het Statuut van Rome in 2015 Ecocide als nog te verbieden.

EcocideEen verbod op Ecocide zal een belangrijke katalysator-functie hebben in het tot stand brengen van een groene, duurzame economie: bedrijven kunnen niet langer winst maken op een manier die ecosystemen vernietigt, en zullen worden gedwongen te investeren in duurzame groei.

Dat is de echte winst van een verbod op Ecocide: een dwingende uitnodiging aan het bedrijfsleven om in harmonie met de natuur te gaan handelen en produceren. Maar zoals te verwachten, verzet de fossiele brandstof-lobby zich tegen deze plannen.

Regeringsleiders hebben de steun van de bevolking hard nodig om ‘uit de kast te komen’ en de Aarde de stem te geven die zij verdient.

Het lijkt me duidelijk dat Polly niet gek is. Weet je wat gek is? Dat deze wet tegen Ecocide er nog steeds niet is. Dus laten we massaal onze steun geven, deze petitie tekenen en als een malle gaan delen. Spelen ook wij een klein beetje de goede advocaat voor onze aarde.

Klik hier om te tekenen en ook in Europa Ecocide een misdaad te maken.

Snap je nog steeds de noodzaak niet van deze petitie? Dan is hier mijn laatste poging met dit filmpje. Ik BELOOF dat het niet Earth Song van Micheal Jackson is.

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=_Ga8s3C-43I” width=”600″ height=”350″]