Vandaag is het Random Act of Kindness Day. De gelegenheid om iets leuks raars voor vreemden te doen als je dat normaal gesproken eng vindt. Want als iemand dan vraagt: waarom geef je me in godesnaam zomaar een cherrytomaat? Dan zeg je: het is Random Act of Kindness Day!

Ik besloot vandaag alle mensen met gave schoenen te complimenteren. Want, het mag best eens gezegd worden als mensen hun best doen er leuk uit te zien en met hun schoenen een stukje identiteit tonen.

Maar ik was vandaag best vlug klaar met complimenten strooien. Damn wat is ons schoeisel oersaai als je er eens echt goed op gaat letten.

Vooral van het gemiddelde schoeisel van mannen viel ik in slaap. Wat voor aardigs moet je zeggen over de zoveelste zwarte of oerdegelijke bruine instapper? “Zo comfortabel zie je ze tegenwoordig zelden!”

Nu zul je misschien denken: er zijn belangrijkere dingen in de wereld dan schoenen. Eens. Het is natuurlijk prima dat je schoenen puur als iets functioneels ziet omdat blote voeten wel erg koud zijn en/of de straatstenen erg hard aanvoelen. Alleen zou het straatbeeld een stuk interessanter worden als meer mensen met hun schoenen uitdrukken hoe ze zijn.

Ik heb vandaag ook genoeg leuke, originele, stoere en rare schoenen gezien. Vrouwen lijken tien centimeter te groeien van een complimentje over hun schoenenkeus. En dat terwijl ze al op hakken lopen. “Oh dank je wel! Zo kan ik iedere ochtend wel beginnen!”

In de ochtend kon ik op het perron helaas niet één man vinden met noemenswaardig schoeisel. Pas toen ik overstapte, zag ik een man langs lopen met hele originele schoenen. Maar ik vond het ook wat om door de dichtslaande deuren te schreeuwen: “MOOIE GROENE LEREN SCHOENEN HEB JE AAN!” Ik denk dat ik zelfs met het Random Act of Kindness Day-excuus niet mee was weggekomen…

Leuk vond ik dat mensen die ik complimenteerde, direct vertelden waar ze de schoenen hadden opgeduikeld. Ze waren duidelijk trots. Een meisje met mooie bruine veterlaarzen vertelde dat deze uit Finland komen. En de Adidas-schoenen die je op de foto ziet, zijn een speciale Adidas-editie uit Barcelona.

Uiteindelijk heb ik acht mensen blij gemaakt met een schoenencomplimentje. En als je nu gave schoenen aan hebt en dit leest dan zeg ik bij deze: Wow! Vette pattas heb jij zeg!

Ps. Kijk je nu heel beteuterd omdat jij één van die mensen bent met oerdegelijke instappers. Bedenk maar dit. Je loopt megacomfortabel. En jij lacht waarschijnlijk het laatst, want over twintig jaar heb jij geen misvormde vergroeide tenen, eksterogen of kun je als je je schoenen uitdoet nog normaal je voet afwikkelen in plaats van dat je verkrampt als een ballerina op spitzen blijft staan. Hip is ook niet alles;)