Weet je nog vroeger: dat je naar een deur sloop, op de bel drukte, als een malle wegrende en dan met je vriendjes achter een auto ging kijken hoe iemand opendeed en verbaasd om zich heen keek.

Sommige slachtoffers liepen een stukje de straat in om de dader te zoeken. Dan scheet je in je broek van angst. Anderen deden gewoon de deur weer achter zich dicht.

Belletje lellen, hoe leuk was dat?! En is het nog steeds kwam ik vandaag achter. Alleen deed ik het vandaag iets heldhaftiger, want ik liet iets leuks achter op de stoep. Een straatkrant of een boekje met gerechten die ik zelf niet meer las. Ik had er ook een zakje appeltaartthee op geplakt en een aardig briefje.

Vanavond had ik twee partners in crime: Wieke en Liza. Zij wilden graag een kijkje in het leven van een “superheld”. Voor hun vak TV voor hun opleiding journalistiek gingen ze hier een reportage over maken.

IMG_20140212_084518Na wat theoretisch geneuzel, gingen we het praktijkveld der helden betreden. Eerst deed ik even voor hoe een technisch fraaie bel-lel in zijn werking gaat. Tijgeren naar de deur, pakketje neerleggen, minimaal twee seconden de deurbel ingedrukt houden en dan rennen naar de auto aan de overkant. Een vrouw deed open, keek direct naar beneden, pakte het lees/thee-pakket op en liep ermee naar binnen. Yes!

Mijn enthousiaste pupillen volgden gretig. “Dit is zó leuk, dit zou je in de zomer de hele avond met je vrienden kunnen doen!” (Sorry Utrecht…) Bij Wieke was het direct raak. Als een ware superheld kroop ze naar de deur, drukte de bel ferm in en sprintte naar een auto alsof ze nooit anders gedaan had.

Liza was kieskeurig in haar deur, wat haar siert. Ze wilde dat het pakketje goed terecht kwam. De eerste twee pogingen sneuvelden, wel ging er een raam open waardoor we bijna betrapt werden. Maar stoer als ze was sloop ze weer terug naar de deur om het boekje met briefje terug te pakken. En zoals altijd is driemaal scheepsrecht. Ook het laatste boekje kwam in goede handen.

Nu maar hopen dat er vanavond drie buurtbewoners ergens relaxed zitten te lezen met een kop appeltaarthee.

[youtube id=”http://youtu.be/vdGGCpfdNh0?t=1m” width=”600″ height=”350″]

Ik heb een iets minder fijn gevolg van dit kattenkwaad ondervonden. Ik was in een drol getrapt en kwam daar pas achter toen mijn hele huis als territorium was afgebakend. Ah ja, shit happens.