Niet (nog niet) aan de pils op vrijdagavond. Ineens zat ik met Boudewijn in een woonkamer in Kanaleneiland met zes vrouwen uit Somalië, Erithea en Guinea thee te drinken en uit te leggen wat een emailadres is.

Ik had me via Utrecht Cares opgegeven, een organisatie waar je flexibel vrijwilligerswerk voor kan doen.

Wat een ervaring. Wat er met deze vrouwen is gebeurt, weet ik niet. Maar het feit dat ze half ondergedoken zitten, zegt genoeg. De één was al tien jaar in Nederland, de ander pas een jaar.

We hadden verwacht mee te helpen aan een soort van cursus. Maar er lag een boekwerk voor ons uit een tijd dat we nog floppies gebruikten. Dus Boudewijn zei: ‘He, kennen jullie google maps?’

De verwondering toen ze hun eigen straat konden bekijken. En de spanning en blijdschap toen ze met alleen een computer op streetview het land konden bekijken waar ze vandaan komen. Toen het ijs eenmaal een beetje gebroken was, brachten we ze in aanraking met Google Translate. En we lieten ze allemaal een emailadres aanmaken.

Ga dan maar eens uitleggen wat een wachtwoord is…Het is als een brief. En die doe je in een envelop die je dichtplakt. Want je wilt niet dat iedereen jouw brieven leest toch. Dus je moet je emailadres beveiligen met een geheim! A secret. You know.

Toen ik het eerste mailtje van A. las, kwam er denk ik iets in mijn oog. Ze werden een beetje vochtig:

Vandaah ik ben blij ik heb email

E. kon voor het eerst emailen met haar vrijwilligerswerk.

En S. kwam helemaal op dreef. Ze wilde alles weten. Waar ze treintijden op kon zoeken, hoe ze beter kon spellen, waar ze cursussen kon volgen. Dan kom je er ineens achter dat het deze chicks best lastig wordt gemaakt om aan begrijpelijke informatie te komen.

Ik kon geen gratis online cursus Nederlands vinden, hoogstens een paar lessen, maar daarna moest je al snel negentig euro betalen. Misschien weet ik mijn weg hierin niet. Maar als ik het al niet kan vinden, hoe moeten zij dat dan kunnen?

Het was een bijzondere avond, en ik heb er weer een paar buddy’s bij met wie ik ga mailen.

Vind je Valentijnsdag stom en wil je eens iets anders met je vriend doen? Of ben je vrijgezel en heb je geen zin om in de kroeg tegen kleffe stelletjes aan te kijken? Ga dan deze vrouwen volgende week vrijdag helpen met hun computerskills! Hier kun je je opgeven.