Vandaag om 10:00 is de schrijfmarathon van Amnesty International begonnen en morgen 11 december om 10:00 zullen de pennen weer neergelegd worden.

Iedereen kan meedoen, live bij een schrijfactie bij jou in de buurt. Of gewoon thuis online wat ik net een uurtje heb gedaan.

Je schrijft brieven voor politieke gevangenen als Raif Badawi uit Saudi Arabië die veroordeelt werd tot tien jaar cel en 1000 zweepslagen omdat hij een blog had opgericht:

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=S9SPdcmfCeo” width=”600″ height=”350″]

Of voor Moses Akatugba uit Nigeria die op 16-jarige leeftijd werd gearresteerd omdat hij drie telefoons en 650 euro gestolen zou hebben. Door middel van ernstige marteling hebben agenten een bekentenis losgekregen. Inmiddels zit Moses al acht jaar gevangen en de doodstraf hangt hem boven het hoofd:

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=6CuQ3-5bUgg” width=”600″ height=”350″]

Brieven schrijven naar regeringen en gouverneurs helpt. Samen met de campagnes die Amnesty voert, krijgen ze mensen vrij onterecht gevangen zitten. Niet allemaal, maar er worden zeker successen geboekt.

Schermafdruk 2014-12-10 15.58.50Wat ook helpt is steunbrieven schrijven naar de politieke gevangen zelf. Ze voelen zich er minder alleen door. Door jouw brieven weten ze dat mensen over de hele wereld aan ze denken en ze steunen. Het geeft ze de kracht om door te gaan. En te geloven in hun vrijlating.

Ales Bialiatski uit Wit-Rusland die vast zat omdat hij een mensenrechtenorganisatie had opgericht, is onlangs voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zegt: ‘Ik wil jullie bedanken. Al die brieven maakten voor mij een groot verschil.’

Dus als je ook besluit een brief te schrijven, vergeet dan niet een persoonlijke boodschap voor de opgesloten helden zelf bij te voegen.