De laatste Sinterklaasblog. Gister was het dichtfestijn bij de familie van de Grootevheen, mijn moeders kant. Onder het motto ‘als het maar rijmt’ kwamen weer parels van zinnen langs:

Nou Nel,
Het was me het jaartje wel

Of

Met je auto gaf je gas
En soms doe je een plas

Niet alles ging gelukkig in poeprijm. Grote hulde voor mijn zus die in een ode van anderhalf kantje uit de doeken deed hoe onze oom stiekem in zijn eentje met ontblote torso voor de spiegel een paling at. Een glimp van het gedicht:

Wat blijkt jij neemt de paling uit de koelkast,
mee naar boven in een ontblote borstkast.

Je neemt dan plaats in de badkamer gekleed in slechts een boxershort,
en je bezorgd jezelf  dan een ademtekort.

Want ohoh wat zie je er goed uit,
als die paling bij je naar binnen glijdt. 

Met je torso naar de spiegel gericht,
is het een nog mooier gezicht.

Van alle kanten heb je jezelf bewonderd,
terwijl die paling erin werd gedonderd. 

Ik mocht dit jaar voor mijn nichtje Eva dichten waar ik menig avontuur in mijn jeugd mee heb beleefd, dus dat was kat in het bakkie. Mega-Eva is een heldin die kerstpakketten en wodka redde en Vietnamese biertjes meenam voor Straatkrantverkoper Henk. Zo’n iemand verdient naast de gevraagde cadeaus ook nog iets heldhaftigs van de Sint. Het afgelopen half jaar heeft ze met haar vriend voornamelijk lopen boren, hakken, zagen en schuren in hun “nieuwe” huis. Dat leverde soms de nodige frustraties op. ‘Wanneer is het nou klaahaaaaaar!?’

Palo santo stokjesDaarom heb ik Palo Santo stokjes voor haar gekocht. Dat is soort natuurlijke wierook van de Palo-Santo boom uit Zuid-Amerika. Daar noemen ze het heilig hout en gebruiken ze het om negatieve invloeden te verwijderen. Ik weet niet of dat ook echt werkt, maar het ruikt in ieder geval heel lekker.

Voor deze fijn ruikende stokjes wordt alleen sprokkelhout gebruikt. Het hout rijpt vier tot tien jaar voordat de typische geur vrijkomt. De import van de Palo Santo producten is Fair Trade gecertificeerd en de verpakking is biologisch afbreekbaar. Én: voor elke kilo hout wordt een nieuwe boom aangeplant.

Eva, veel plezier met het uitroken van de klusfrustraties!

Ps. Ik heb deze stokjes bij Waar gekocht, maar ze zijn vast ook bij wereldwinkels verkrijgbaar.