Ik wilde al een tijdje het boek van een vriendin van mij (Elsbeth Witt) kopen, dé nieuwe chicklithit ‘Koffie Verkeerd‘. En gister kreeg ik via Twitter van Martje Schoemacher nog twee tips voor boeken die wereldreddende tips bevatten: ‘Join me’ en ‘Random Acts of Kindness’ van Danny Wallace. Must reads voor superhelden!

En toen kwam de vraag: ga ik de papieren versie kopen of ga ik over op ebooks?

Ik ben dol op (papieren) boeken. Als kind kon ik niet genoeg krijgen van lezen. Dan stopte je een lamp onder het dekbed zodat je ouders niet zagen dat je nog wakker was. Het werd altijd ontzettend heet onder die dekens, maar dan toch nog een hoofdstuk aflezen. En ok, nog eentje. Een waar leesmonster was en ben ik nog steeds. En echte leesmonsters lezen papieren boeken.

Deze queeste gaat me dan ook aan het hart. Maar als superheld moet je objectief blijven kijken naar wat het beste voor moeder aarde is.

E-readers.nl zegt dat lezen van een e-reader versus lezen van papier lastig te vergelijken is. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is het volgende gekomen:

Als iedereen in Nederland en Vlaanderen zou overstappen op digitaal lezen, zouden we jaarlijks een hoeveelheid primaire energie kunnen besparen ter grootte van de energieinhoud van ruim 1 miljard kg steenkool of bijna 1 miljard m3 aardgas.

Maar goed, dat is net zoiets als zeggen: wij van Jif raden Jif aan. Wellicht is het waar, maar ik ga toch nog maar even doorzoeken naar informatie.

Bij Radar hebben ze vorig jaar een item over deze kwestie gemaakt. Ze zeggen hierover het volgende: een ereader maken kost veel energie en ook het gebruik van edele metalen komt er aan te pas. Dan heb je ook nog stroom nodig om ebooks te lezen. Dus het lijkt of het papieren boek beter voor het milieu is.

Maar al snel komt de inhaalslag voor de ereader. Het downloaden en lezen van ebooks kost weinig energie. Dus na zo’n 25 boeken is een e-reader al milieuvriendelijker dan een papieren boek.

Hun advies luidt dan ook: lees je bijna nooit boeken, dan is het papieren boek voor jou de meest milieuvriendelijke optie. Maar ben je een leesmonster dan zijn ebooks een stuk groener.

Helemaal als je van plan bent een e-reader lang te gebruiken en hem niet aan de kant te zetten voor het eerste beste hippere alternatief. En als je je e-reader toch aan de kant zet, stuur hem dan op naar organisaties als TechReturns waar ze deze apparaten hergebruiken of milieuvriendelijk recyclen. (Dit advies komt van ikreddewereld.nl…)

Het lezen van ebooks wordt helemaal groen als je dit op een apparaat doet die je al hebt. Bijvoorbeeld een smartphone of tablet.

Screenshot 2014-02-02 09.56.49Ik heb een tablet dus voor mij is het duidelijk voor welke optie ik moet gaan. Bij Bol.com vind ik mijn boeken en reken af met mijn groene creditcard.

Ik kom erachter dat ebooks bijna de helft goedkoper zijn dan papieren boeken. Dat verzacht de pijn wel een beetje…En eigenlijk was er toch al geen ruimte in mijn boekenkast.

Nu ben ik een hippe superheldin met maar liefst drie boeken in één apparaatje.