Ik weet ook wel dat je niet mag fietsen op de Oude Gracht in Utrecht. Maar als het rustig is, doe ik het toch. Fietsen gaat nu eenmaal sneller dan lopen. Ik werd er onlangs nog voor uitgescholden door een tienjarig jochie. Balen, maar ik was in ieder geval geen 50 euro kwijt.

Het meisje dat ik voor de Hema zag staan met meneer agent wel. Die werd keihard op de bon geslingerd voor fietsen in voetgangersgebied. Sowieso vind ik het belachelijk dat je zoveel moet betalen voor zo’n kleine overtreding. En voor iemand van nog geen twintig jaar is het al helemaal een groot bedrag.

Gelukkig had ik mijn hero-kit paraat (tape, watervaste stift, papier, hondenpoepzakjes, krijtjes, inpakpapier, plakband en Sinterklaas chocosticks). Mijn intuïtie zei me dat ze meer gebaat was bij een chocostick dan een hondenpoepzakje.

Terwijl de agent nog de bon aan het schrijven was, tikte ik haar op de schouder. ‘Ik vind het echt balen voor je dat je een boete krijgt. Dus hier zijn chocosticks. Ik hoop dat het een beetje troost.’ Pas toen ze omkeek zag ik dat haar ogen waterig waren. Waarschijnlijk omdat ze straks aan haar ouders moest uitleggen dat ze een boete aan haar broek had hangen. Ik ken dat gevoel van toen maar al te goed als ik weer met mijn nichtje “op avontuur” was geweest.

‘Bedankt’, zei ze. Ze deed haar best om naar me te glimlachen, het lukte nog niet echt. Maar dat ze het probeerde, vind ik al lief.