Vandaag kwamen zo’n 35 kinderen van de IMC Weekendschool Amsterdam bij RTL langs om te kijken hoe het eraan toegaat op de redacties van onder andere RTL Nieuws, Boulevard en RTL Z. Ik was een van de vrijwilligers die deze kinderen ‘met swag’ in toom mocht houden en inleiden in de de wonderlijke wereld van de journalistiek.

De weekendschool is vooral bedoeld voor kinderen uit economisch zwakke wijken. De kinderen die kiezen voor de weekendschool (het is op vrijwillige basis) zijn enorm gemotiveerd, dat blijkt wel uit het feit dat ze zo’n zes a zeven dagen naar school gaan. Het ontbreekt ze alleen soms aan rolmodellen. Door deze kinderen een kijkje te bieden in verschillende vakgebieden, probeert de weekendschool daar verandering in te brengen en ze een breder toekomstperspectief te geven.

Ik heb samen met collega Annelies over het reilen en zeilen van de internetredactie verteld. Dat kan best wel abstract zijn, dus daarom hebben we in de praktijk laten zien hoe het werkt. Eerst moest een groepje een mooie pose verzinnen voor de foto. Deze foto gingen we op de cover zetten van de test-app van RTL Nieuws en dan mochten een kop en bijschrift erbij verzinnen.

Ondertussen konden ze vragen stellen. De meest gestelde zijn:

  • Hoeveel verdienen jullie per dag/per uur?
  • Kom jij op tv?
  • Waarom liggen hier zoveel ballen en een golfsetje?
  • Ben jij dat? (Wijzend naar een filmposter van Jennifer Lawrence in The Hunger Games op de app. OMG, ik heb ze plat geknuffeld.)

Sommige kinderen wilden wel de journalistiek in omdat ze in de veronderstelling waren dat je heel veel mag reizen, rijk wordt en niet de taal van het land waar je werkt, hoeft te leren.

‘Als jij verslaggever in Brazilië wil worden, moet je ook Portugees leren.’
‘Maar dan praat ik toch in het Engels?’
‘Dat spreekt niet iedereen daar.’
‘Dan gebruik ik toch Google Translate?’

Nog een interessant gesprek:

‘Ik wil beroemd worden.’
‘Met wat dan?’
‘Weet ik nog niet echt. Ik hou ook wel van luieren.’
‘Dat is het lastig beroemd worden. Denk je dat Beyonce veel luiert?’
‘Nee.’
‘Als je iets wil bereiken, moet je er meestal best hard voor werken. Maar dat kan ook heel leuk zijn.’
‘Oh ja. Maar ik denk dat ik luieren als ik groot ben wel kan afleren.’

Hieronder het resultaat van alle groepjes. De voorspelling van Abdel, Mohamed en Wendy is in ieder geval al uitgekomen toen hun foto per ongeluk even live kwam op de RTL Nieuws app: dat ze beroemd gaan worden.

Abdel, Mohamed, Wendy RTL nieuws Cassedy, Jo-Ann, Kirandeep, Muskaan, Princess, Regina en Anisha RTL Nieuws Chenelle, Mardenshia, Tristan en Joshua RTL NIeuws Dante, Nathaniel, Marvelinio, Madina en Faiza RTl Nieuws Maxim, Sabrina, Faizaan, Shaqiendro en Rozayro RTL Nieuws Noah, Hamza, Awa en Amira RTL Nieuws reha, fatima, riaan ayesha rtl nieuws Salma, Jaylen, Saira, Santricia, Raoul en Louay RTL NIEUWs