Er gaan duizenden liedjes over. Maar tot mijn 22ste dacht ik: mooi liedje. Punt. Tot mijn hart voor het eerst echt gebroken werd en ieder nummer over je gaat. Best raar dat je er genoeg over leest en hoort van anderen en je er dus op voorbereid kan zijn. En toch komt het als een totale klap. De wanhoop, het onvermogen je bed uit te komen, het gebrek aan honger en het gevoel dat het nooit, maar dan ook nooit beter gaat worden.

Dat wordt het natuurlijk wel, maar weet jij veel op dat moment. JE LEVEN IS VOORBIJ. De eerste keer liefdesverdriet is het ergst. Want de keren daarna weet je dat het overgaat. Dat het leven soms nog veel leuker is zonder die ene persoon waarvan je dacht niet zonder te kunnen.

Maar het blijft kut. Je moet er doorheen, en dat doet pijn. Of het nu de eerste, tweede of vijfde keer is dat je uit elkaar gaat.

Een vriendin van mij heeft nu liefdesverdriet. En daarom heb ik een zwelglijst voor haar gemaakt. Want ja, natuurlijk moet je uiteindelijk door. Maar eerst mag je keihard zwelgen en dat kan het beste met Adele, Pete Murray, Whitney Houston, Wende en Jeff Buckley. Even alles keihard eruit janken.

En als het tijd is om voorzichtig weer de buitenwereld te betreden, moet je je af en toe kwaad maken om verder te kunnen. Ook daarvoor heb ik een lijst gemaakt: F* You! Maakt niet uit of het onredelijk is, maar als dit gevoel je uit bed sleept naar werk, dan mag het even.