Lief dagboek,

Ik heb me vandaag geregistreerd als stamceldonor. Dat is is heel simpel. Je gaat naar de website van Stemceldonor en vult het formulier in. Dat stuur je op. Dan krijg ik over een paar dagen een envelop met onder andere wattenstaafjes opgestuurd die ik over de binnenkant van mijn wang haal. En dat stuur ik weer terug op.

Klaar is kees. Maar misschien ook niet. Zodra mijn weefseltypering overeenkomt met die van een patiënt waar ook ter wereld, dan krijg ik de vraag om mee te werken aan een vervolgonderzoek. Als daaruit blijkt dat ik nog steeds geschikt ben als donor, dan ga ik wat stamcellen afstaan.

Daarmee kun je mensen met kwaadaardige ziektes van het bloed, bijvoorbeeld leukemie, misschien wel hun leven redden. Het enige wat je aan zo’n donatie overhoudt is een wat grieperig, stijf en/of moe gevoel. Want die stamcellen moeten of uit je beenmerg of uit je bloed gehaald worden.

Ik hoop dat ik iemand met mijn stamcellen kan helpen.

Tot morgen.

Liefs Rachel

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=N-Ll504-bB8″ width=”600″ height=”350″]