Schoenmaker blijf bij je leest. Ik vind dat een mooie uitspraak. Oorspronkelijk betekent dit dat je geen oordeel moet vellen over zaken waar je geen verstand van hebt.

Zelf gebruik ik deze wijsheid als excuus om niet aan de slag te hoeven met klussen waar ik geen verstand van heb (en ook geen verstand van wil krijgen. Zoals mijn band plakken of een standaard die niet meer blijft staan. Dan denk ik: er zijn mensen die hier veel meer verstand van hebben dan ik, dus waarom zou ik mijn hoofd hierover breken?

Het gevaarlijke hiervan is dat je totaal onwetend blijft, je fiets naar de fietsenmaker brengt en zo’n knakker je van alles wijs kan maken over wat er mis met je fiets is. De binnenband was helemaal versleten mevrouw, die moesten we vervangen. Of: ik heb ook gelijk uw remkabels vervangen, levensgevaarlijk als ik dit niet had gedaan!

ippGelukkig zit er bij mij om de hoek op de Kanaalstraat een fietsenmaker Eurobike waar ze me nooit dat soort geintjes flikken. Dat weet ik natuurlijk niet zeker, want ik heb er geen verstand van, maar ik kom nooit voor onverwachte rare kosten te staan. En als er toch iets extra’s nodig blijkt te zijn, bellen ze me netjes. Oh ja, en ze repareren bijna alles binnen een middag en dan hoef ik niet eens een nummertje mee want ze herkennen je. Zij zijn nog van het ‘ons kent ons weet je’.

Laatst toen ik met zo’n “kapotte” standaard aankwam, zei de fietsenmaker: mevrouw, hij is gewoon uit zijn veer geschoten, laat me dit even fiksen.

Nee, ik heb geen pr-geld van hun gekregen. Ik vind het gewoon mooi dat dit soort zaakjes nog bestaan. Daarom heb ik vandaag een lieveheerstbeestje voor de deur gezet, want dat brengt geluk binnen. Opdat de zaken voortvarend mogen blijven gaan voor deze nobele fietsenmakers.