Ik heb al vaker wat over de penibele situatie van de bij geschreven. En uiteraard hier ook wat aan proberen te doen. Zo heb ik gifvrije bloemen geplant en een bijenpopulatie geadopteerd.

Maar er is nog iets dat je kunt doen, namelijk biologische Nederlandse honing kopen. Natuurlijk is biologische honing uit Frankrijk of Afrika ook hartstikke goed en lekker, maar in het kader van het milieu heb ik vandaag voor een Nederlands product gekozen, namelijk de Acacia honing van de Traay die ze bij Morty’s verkopen.

Door voor deze honing te kiezen, steun je het verbeteren van het leefmilieu van de bij. Dat komt omdat je bij biologische honing de garantie krijgt dat:

  • de bijen in natuurgebieden vliegen of op land van biologisch werkende imkers;
  • de bijen op hun eigen honing overwinteren;
  • het oogsten op natuurlijke wijze gebeurt.

Je betaalt er wel iets meer voor dan een potje honing in de supermarkt, maar als je bedenkt hoe arbeidsintensief het is om honing te maken vind ik dat niet heel gek. Zo heeft een bij ongeveer 20.000 vleugelslagen nodig om een liter nectar te verzamelen, die uiteindelijk 150 gram honing oplevert.

Imkerij Erbij schrijft op hun website: ‘Voor het verzamelen van twee potjes honing moeten de bijen een totale afstand afleggen gelijk de omtrek van de aarde en laten circa 2.000 bijen hun leven. Zo’n product moet je met respect behandelen.’

Dat vind ik nog eens wijze woorden. Als ik dan bedenk dat voor mijn potje honing 60.000 vleugelslagen nodig waren en 1.000 bijen hun leven hebben gelaten, dan is mij dat wel een paar euro extra waard en zal ik iedere ochtend ook extra van mijn yoghurt met honing genieten.

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=wDJ9jp-yyhM” width=”600″ height=”350″]