Ik was op zoek naar een nieuwe winterjas, want mijn huidige is vier jaar oud en een mouw ligt er bijna af. Nu is die jas verder nog prima en ga ik de mouw bij de klerenmaker laten fixen. Maar ik vond dat ik wel weer eens iets anders warms in de winter verdiende.

In het kader van duurzaamheid ging ik eerst eens bij de tweedehands jassen op The Next Closet en United Wardrobe kijken. En wat me bij die laatste online winkel opviel: best wat meisjes boden vol trots jassen met bont aan. Zo van: echt bont! Alsof het een pluspunt is. Maar ik besloot er even geen aandacht aan te besteden en door te zoeken.

Schermafdruk 2014-10-22 16.57.08Tot ik de jas vond waar ik naar op zoek was: perfect model, mooie kleur, stoer en met hoodie. Maar toen ik erop klikte stond er dit: (zie links).

Wat een teleurstelling! Maar wat jammer ook van deze modeliefhebbers die bont blijkbaar nog steeds zien als iets moois, een verkooppunt. Of zoals ze het in sales zouden noemen, één van de specs.

Ik kon het niet laten en heb er toch maar wat van gezegd:

Echt bont? Voor mij is dit geen pluspunt, maar een reden om deze jas, die ik overigens mooi vind, niet te kopen. Bont komt van dieren die enkel en alleen voor hun vacht worden gefokt en gedood. Deze dieren lijden vaak extreem. Ik vind bont een ronduit zinloos modeproduct. Dieren speciaal voor zo’n kraagje doden terwijl er zoveel acceptabele mooie alternatieven zijn, dat vind ik niet van deze tijd. Misschien wat raar dat ik zo’n betoog hou, maar het gaat me gewoon sterk aan het hart. Ik hoop dat je overweegt in de toekomst kleren zonder bont te kopen.

Wie weet dat het de verkoopster  of andere potentiële kopers aan het denken heeft gezet. Uiteindelijk heb ik een andere mooie tweedehands jas gevonden zonder wasbeer- vos- of nertsvachtje en hij was goedkoper ook.

Meer over bont weten? Kijk dan eens op Bont Voor Dieren.