Als je het hebt over effectief actie voeren, dan heb ik hier een mooi voorbeeld:

Een paar dagen geleden stuurde ik via PETA een brief naar Olcay Gulsen, eigenaresse van het kledingmerk SuperTrash met het verzoek of ze wilde stoppen met de verkoop van angora artikelen. De volgende dag kreeg ik al een mailtje terug van Gulsen dat ze naar aanleiding van duizenden reacties besloten heeft te stoppen met het verkopen van kleding die angora-wol bevat.

Nu heeft PETA haar pijlen gericht op het kledingmerk French Connection. Eens kijken of we hetzelfde kunstje kunnen flikken. Want laten we wel wezen, met alle technieken van nu gaan we toch niet konijnen onnodig laten lijden terwijl er zoveel alternatieve stoffen zijn om kleding mee te maken?

Als je trouwens denkt: Angora-wol? Wat is angora-wol? Hier het antwoord:

Angorakonijnen zijn eigenlijk het gevolg van een genetisch toeval waardoor hun haar heel snel groeit. Een angorakonijn moet daardoor elke circa 10 weken worden geknipt. In de natuur zouden de dieren niet eens overleven. De mens heeft van dit genetische foutje handig gebruik – wellicht beter gezegd: misbruik – gemaakt voor eigen gewin. De dieren zijn namelijk zo ontzettend hierop doorgefokt dat de snelheid van de haargroei inmiddels abnormale vormen heeft aangenomen. Een heuse angora-industrie is daarmee opgestaan.
Dierbewustleven.info

En die angora-industrie is niet al te fraai, zo blijkt uit onderzoek van PETA. Waarschuwing, het filmpje hieronder bevat schokkende beelden:

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=6x705taJvbE” width=”600″ height=”350″]

Door middel van deze link, kun je onderstaande brief naar de CEO van French Connection, Stephan Marks sturen:

Geachte heer Marks,

Ik was geschokt en verbijsterd toen ik erachter kwam dat French Connection door blijft gaan met de verkoop van angora. Er is niets modieus of luxueus aan angora, een product dat – zoals u weet – komt van konijnen van wie hun vacht uit hun gevoelige huid wordt getrokken terwijl ze het uitschreeuwen van de pijn, of van konijnen die vastgebonden worden of omhoog worden gehangen terwijl ze op gewelddadige wijze geschoren worden.

Uw concurrenten – ASOS, New Look, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Marks & Spencer, All Saints, River Island en tientallen anderen – hebben de meelevende beslissing genomen geen angora meer te verkopen.

Ik ben teleurgesteld dat French Connection door blijft gaan met de verkoop van een product dat konijnen enorm veel pijn bezorgt en veel stress en leed veroorzaakt. Ik verzoek u om goed voor dieren te zijn en onmiddellijk te stoppen met de verkoop van angora.

Hoogachtend,

….

Ps. Waarschijnlijk heb ik kleding in mijn kast hangen die net als angorawol, niet diervriendelijk geproduceerd is. Maar ik ben lerende. Dus tips op het gebied van diervriendelijke mode zijn meer dan welkom!