Ik heb vandaag sinds jaren weer eens betaald voor een album met een x aantal liedjes. Gedownload via iTunes weliswaar, maar het deed voor mij toch even heel ouderwets aan vergeleken met het streamen via Spotify of GrooveShark.

De laatste keer dat ik op een soortgelijke manier aan muziek kwam, was denk ik met zo’n 3 voor 20 euro actie van de Free Recordshop waarmee ik eigenaar werd van zo’n curieuze dubbeldekker-cd met De Beste Franse Chansons.

Oh ja, en ik heb laatst nog een paar platen gekocht voor mijn jarige zus. Dat is nu weer helemaal hip. Mijn aankopen -Amy’s Song van John Denver en Kinderen voor Kinderen Volume 1- waren voor ons nostalgie ten top!

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=0m_lU2RA9Ak” width=”600″ height=”350″]

Ok, ok, ik dwaal af. Het album dat ik vandaag heb gekocht heet Vergeten Liedjes Voor Vergeten Kinderen dat door 18 artiesten in samenwerking met het Rode Kruis is samengesteld:

We zien alles in de wereld alsof we er zelf bij zijn. In de kranten, op tv en via internet. Zo veel. Zo ver weg. Zo dichtbij. Wij kunnen wegkijken, doorgaan en vergeten. Soms voor even. Soms voor altijd.

De kinderen van Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek kunnen dat niet. Hun honger is echt. In conflictgebieden als deze is de voedselvoorziening vaak over een langere periode verstoord. Soms al jarenlang. samen met achttien artiesten wil het Rode Kruis deze kinderen helpen.
Rode Kruis

Artiesten als Jett Rebel, De Staat, White Lies, Ilse de Lange en Racoon hebben allemaal een vergeten, niet eerder uitgebracht lied aan het Rode Kruis gegeven. Deze 18 vergeten nummers kun je downloaden voor 8 euro. De opbrengst gaat naar opvang, medische hulp en voedsel voor kinderen in conflictgebieden. Met één album geef je een kind een maand lang eten.

De gedachte achter het album is dat we de miljoenen kinderen die onze hulp meer dan ooit nodig hebben, niet mogen vergeten.

Voor die gedachte wilde ik best mijn Spotify even aan de kant schuiven en 8 euro neerleggen. Ik luister het album nu en ik moet bekennen: niet ieder nummer kan me evenveel bekoren. Maar sommige nummers vind ik wel echt tof. In ieder geval mooi dat het Rode Kruis donateurs muziek terug geeft met een symbolische gedachte erachter.

En nu mijn vergeten nummer. Het is 1997, we zitten met mijn ouders, zussen, rolletjes topdrop en fruitella’s in een kokend hete auto naar Frankrijk. Wij slaan op de achterbank elkaars hersenen in terwijl mijn ouders ruzie maken over de weg. En op de achtergrond klinkt dit lieflijke liedje:
[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=C21G2OkHEYo” width=”600″ height=”350″]