Als je vraagt wat mijn favoriete boeken zijn, noem ik vaak kinderboeken. Daantje de Wereldkampioen, Geef me de Vrijheid, Kruimeltje, Rad van Fortuin, Matilda, Pietje Bel, Pinkeltje, het zijn allemaal boeken die ik gerust tien keer las. En ze bleven leuk. Het zijn de boeken waarvoor je onder de deken kroop met een lamp zodat je ouders niet zagen dat je nog wakker was.

Daad 280 - veel leesplezier kleine gupNatuurlijk kom ik nu ook nog wel eens een boek tegen waarvan ik denk: prachtig. Dat moet iedereen lezen! Maar de herinneringen aan de boeken uit mijn kindertijd blijven het sterkst en warmst. En ik ben hier niet de enige in. Als ik vrienden over hun favoriete kinderboeken hoor praten, gaat de stem een paar octaven omhoog, de ogen gaan glimmen en de mond gaat lachen.

Ik weet niet precies waarom dat is. Misschien omdat dan nog alles kan in je hoofd. En als zoiets magisch in een boek gebeurt, vind je dat onvoorstelbaar gaaf. Je gelooft nog in de mogelijkheid dat het jou ook kan overkomen. Dat je bijvoorbeeld zoveel hersencapaciteit over hebt om voorwerpen te bewegen met je ogen. Of dat je een afstammeling blijkt te zijn van tijdreiziger.

 

Nu was ik vandaag in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. En het leek me leuk om mijn enthousiasme voor een paar van mijn favoriete kinderboeken te delen met een toekomstige kleine lezer. Dus ik heb een kaartje in de kaft achter gelaten.

Ps. Het is Kinderboekenweek tot en met 12 oktober, dus zoek je nog iets leuks om met je kleine gup te doen. Hier kun je lezen over allerlei leuke activiteiten.

Daantje de Wereldkampioen ipp