Momenteel draait er een heel speciaal wasje in huize Van de Pol. Ik probeer voor het eerst mijn kleren schoon te krijgen met de schillen van de Sapindus mukorossie-vrucht uit Nepal. Als ik dit zo schrijf, lijk ik net een bioloog.

Maar denk niet dat ik met een knapzak door het Hymalaya gebergte heb gestruind op zoek naar een wasplant. Nee mallerd.

Seepje - NepalNepalezen gebruiken de Sapindus-vrucht al jaren om hun kleren schoon te krijgen. En toen de slimmeriken van Seepje dat zagen, dachten ze: laten we die schillen als de wiedeweerga naar Nederland halen. Want het zijn best een beetje wonderschillen: bij aanraking met water staan ze een natuurlijke vorm van antibacteriële reinigende zeep af. De schillen zijn hypoallergeen, volledig plantaardig en vriendelijk voor de huid. En als ik de recensies moet geloven, maken ze je was ook nog eens heel zacht.

Zo werkt het: je doet 4 hele of 8 halve schillen in een katoenen zakje. Die gooi je bij de wastrommel. In het bakje voor wasverzachter doe je 10 druppels etherische olie voor een lekkere geur. En wassen maar. De schillen kun je drie keer gebruiken, dus na gebruik laat je ze gewoon in de wasmachine liggen. Met één verpakking Seepje kun je 30 wasjes draaien.

De snuftest van Seepje

De snuftest van Seepje

Het oogsten van de schillen gaat volledig organisch, zodat de natuur in Nepal geen schade ondervindt van deze washandel. En de helden van Seepje proberen de werk- en leefomstandigheden van de Nepalese werknemers zoveel mogelijk te verbeteren. Zoals ze zelf zeggen: zo wassen we de wereld een beetje schoner én mooier.

Inmiddels is de was klaar. En potdikke dat ruikt best lekker. Toegegeven, anders dan mijn traditionele (milieubelastende) wasmiddel. Maar alles is schoon geworden op 30 graden. En zelfs mijn volleybalshirt doet bij wapperen denken aan de geur na regenbui in de Provence.

Of ernstige vlekken ook weg te krijgen zijn met deze schillen weet ik niet. Maar ik kan mijn milieubelasting in ieder geval flink naar beneden schroeven door mijn doorsnee vieze kleren met Seepje te wassen.

Je kunt Seepje in deze winkels kopen of via de webshop.