Soms moet je het aangename met het heldhaftige combineren. Ik had afgesproken met een oud-collega van mij, Ingrid en we besloten onze borrel een groen tintje te geven.

We zaten bij wijnbar Le Febre en hebben alleen maar biologische wijn besteld. Nu kun je denken: big deal!? Want dat dacht ik zelf namelijk ook, maar ik had even geen puf voor een groter gebaar.

ippMaar toen ging ik me eens verdiepen in de wonderlijke wereld van biologische wijn, en ik kwam erachter dat biologisch dronken worden toch wel echt een verschil kan maken voor het milieu. (Note: Ingrid en ik hielden het heel beschaafd bij twee wijntjes). Met je keuze voor biologische wijn investeer je in heldhaftige landbouw.

Want bij biologische wijn worden de druiven geteeld zonder het gebruik van kunstmest en de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Bij gebruikelijke landbouw kunnen tractoren erosie veroorzaken en kunnen giftige gewasbeschermingsmiddelen het grondwater verontreinigen. Dit zorgt voor een afname van het leven in de bodem.

Het nadeel van de biologische aanpak is dat het een stuk arbeidsintensiever is en dus is zo’n verantwoord wijntje duurder.

In de wijnbar was onze wijn echter niet veel duurder of goedkoper in vergelijking met de rest van de wijnen. En, misschien het belangrijkste, hij was heerlijk.

Ik ga in ieder geval thuis ook beter op mijn wijnkeuze letten en vaker biologische wijn kopen. Bijvoorbeeld bij de winkel By the Grape. Een paar van hun favoriete wijnmakers leggen in de documentaire Kissed by The Grape uit waarom zijn biologisch produceren. Hier een voorstukje:

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=VQGZZtUTkQ4″ width=”600″ height=”350″]