Dit weekend staat in het teken van varkens. Op 13 en 14 september kun je bij 35 varkenshouderijen tijdens de open dagen kijken hoe vleesvarkens gehouden worden.

Dit valt samen met het offensief dat de Nederlandse Vakbond Varkenshouders is begonnen voor het eten van varkens. Dit doen ze met het volgende filmpje:

Ik probeer vegetarisch te leven en het is altijd zoeken hoe ver je daar in gaat. Zo ben ik niet iemand die alle etiketten afspeurt voor ik een winegum in mijn mond stop of een potje vitaminetabletten aanschaf. Ik wil nog wel een beetje relaxed kunnen leven. En dan hoor ik wel eens iets over dierlijke toevoegingen in producten waar je het niet van verwacht en denk dan: oh ja, daar moet ik beter op letten. Maar echt bewust ben ik er niet mee bezig.

Tot ik dit filmpje zag. Het doel ervan is geloof ik de consumptie van varkensproducten te stimuleren en mensen te overtuigen dat we gewoonweg niet zonder dierlijke toevoegingen kunnen. Maar bij mij had het juist het tegenovergestelde effect.

Als we een 3D huis kunnen printen en met onze ogen mobiele telefoons kunnen besturen, zouden we toch ook wel in staat moeten zijn om zonder varkensbotten een vitaminepil te kunnen maken? Of een cake te bakken zonder gelatine?

Dus eigenlijk moet de NVV bedanken. Want ik heb nog nooit zo overzichtelijk kunnen zien in welke producten varkens zitten. En nu kan ik alternatieven gaan zoeken voor de producten die ik daarvan gebruik:

 • Brood
  Al het brood van de EkoPlaza is zonder varkensharen en varkensvet. Dat geldt meestal ook voor Turks brood omdat dit halal moet zijn. Het biologische brood van de Albert Heijn is zonder dierlijke toevoegingen. En er zijn vast nog veel meer alternatieven.
 • Kaarsen
  Er zijn kaarsen van sojawasbijenwas of plantaardige stearine.
 • Shampoo
  Ik gebruik al een tijdje de Rainforest Shampoo van The Bodyshop. Volgens de verkoopster is deze (fijne!) shampoo zonder dierlijke producten gemaakt. EN het draagt het Eco-Conscious label, dus het voldoet aan strenge milieu-eisen. Nu gebruik ik op vakantie een shampoo-blok van Lush. Al hun producten zijn ook zonder dierlijke toevoegingen.
 • Sap
  Veel vruchtensappen worden ‘ geklaard’  met gelatine. Maar eigenlijk drink ik nooit sap, behalve soms een verse jus of shake. Dus dit mijden is geen probleem.
 • Verfkwast
  Er zijn steeds meer verfkwasten die van kunstvezels worden gemaakt. Gewoon even vragen in de verfwinkel dus.
 • Batterijen
  Hier kon ik niet echt informatie over vinden. Als je dit leest en er toevallig meer over weet, dan hoor ik het graag.
 • Drop
  Snoepproducent Katja heeft steeds meer snoep zonder gelatine. De dropduo’s van Redband zijn vegetarisch. En ook Candy Tree heeft drop zonder gelatine.
 • Waspoeder
  Alle wasproducten van Ecover zijn op basis van plantaardige en minerale ingrediënten.
 • Pepermunt
  Eet ik bijna nooit. Zachte pepermuntkussentjes schijnen zonder gelatine te zijn, althans dat las ik op een forum. Dus of het echt zo is, durf ik niet te zeggen.
 • Lucifers
  Kon ik geen informatie over vinden op internet. Dus hier heb ik nog geen oplossing voor.
 • Cake
  Als je op Pinterest de woorden cake en vegan intikt, krijg je honderden recepten. Lijkt me dus niet heel moeilijk om dit varkensvrij te maken.
 • Bodylotion
  Alle bodylotions van Lush zijn veganistisch. Hier is een lijst van nog veel meer merken die beauty producten maken zonder dierlijke toevoegingen
 • Tandpasta
  Dr. Organic tandpasta is varkensvrij en verkrijgbaar bij de Tuinen. Maar ook Paradontax en Prodent zijn zonder dierlijke toevoegingen. Check de complete varkensvrije tandpastalijst hier.
 • Verf en schuurpapier
  Hier wederom een lijst waar je alle diervrije schilder- en schuur producten kunt vinden.

Ongetwijfeld zullen er nog veel meer producten zijn die ik in het dagelijkse leven gebruik, waar dierlijke vetten, haren of botten inzitten. Maar goed, geheel in de filosofie van deze site zeg ik, alle beetjes helpen.