Ik hoor mijn moeder wel eens dingen zeggen als: ‘Aardbeien in januari. Wie koopt die nou?’ Daaruit concludeer ik dan dat januari duidelijk niet het seizoen van de aardbei is. Verder heb ik eigenlijk geen idee wanneer ik wel of niet een paprika hoor te eten. Of wanneer het dé maand van de courgette is.

Maar dat gaat dus vanaf vandaag veranderen met de installatie van de Groente- en Fruitkalender app van MilieuCentraal. Daarmee zie je per maand welke groente- en fruit hot is en absoluut not. A staat voor de hoogste dus meest milieuvriendelijke score en E is het dieptepunt. Zeg maar de aardbei in januari.

Door deze app weet ik nu dat je je in de maand september niet meer met goed fatsoen in de supermarkt kunt vertonen zonder een pompoen, grapefruit, maiskolf of bakje rucola. Maar met peultjes of asperges sla je een regelrechte groenteflater. Ook een echte no-go zijn frambozen. Uit Polen dan. Die uit Nederland krijgen nog een C.

Dat vind ik dus nog wel ingewikkeld, dat bijvoorbeeld een paprika uit Spanje in september een A krijgt en een paprika uit Nederland in datzelfde seizoen een C. Dus dan moet je in de supermarkt ook nog eens kijken naar de herkomst van het stuk groente en fruit.

Nu ja, ik ga in ieder geval mijn best doen meer naar het seizoen te eten. En met deze app zal het vast beter gaan.

Je kunt -m hier downloaden voor iOS en Android.