Ik zou eigenlijk gaan Stylen en Pimpen bij De Wilg, dat is een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik had mijn vingers al gestretched voor het sieraden maken en gegoogled wat loomen is.

Maar toen was er een vrijwilliger tekort voor de activiteit van Media, Kunst en Cultuur. Ze gingen het die dag over de Maya’s hebben en of een van de vrijwilligers van de Style en Pimp-groep het oké vond om te switchen van activiteit. Direct ging mijn geschiedkundig hart sneller kloppen. Ik heb een minor in Latijns Amerikastudies en met eigen ogen in Mexico, Guatemala en Honduras de overblijfselen van deze hoogstaande cultuur mogen aanschouwen. Dus ik bood aan te helpen.

Er zaten alleen maar mannen bij de activiteit. De één zat gereed met zijn kladblok om alle informatie zo goed mogelijk op te slaan, de ander wilde liever de krant lezen. En Klaas vond het sowieso lastig om allemaal te volgen. Hij had een grote pleister op zijn neus. Dat kwam omdat hij te hard een haar uit zijn neus had getrokken wat flink was gaan bloeden.

Voetbal a la Maya

Voetbal a la Maya

We gingen vertellen waar en hoe de Maya’s leefden, hoe ze de sterren bestudeerden, waar ze vermoedelijk aan ten onder gingen en ter verduidelijking vertelde Chris Zegers in een filmpje ook nog wat over de piramides en het balspel van de Maya’s. Wat er echt wel wat heftiger aan toe ging dan het voetbal van nu. De winnaar mocht van het verliezende team iemand kiezen die aan de goden geofferd werd. Dan is zo’n karatetrap van Nigel de Jong nog kinderspel.

Ook lieten we zien hoe ingenieus de Piramide van Kukulcán in Chichén Itzá  is gebouwd. Twee keer per jaar tijdens het lentepunt en het herfstpunt vallen de schaduwen zo langs de trappen dat het op kruipende slangen lijken. 

[youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=q0kOyGZxKh4″ width=”600″ height=”350″]

“Ik wist hier nog niets van, dat die mensen bestonden”, zei Robert aan het eind. Jan vond het ook gaaf dat hij nu wat meer over moslims wist. “Er is helemaal niets over moslims verteld!”, zei Chris.

Bart de stagiair die de activiteit begeleidde, vertelde dat we het volgende week over de kranten gingen hebben. Nu werk ik zelf bij een nieuwsorganisatie en ik vond het zo leuk om te helpen, dat ik er volgende week weer bij ben om aanvullende uitleg te geven.

*Alle namen in de blog zijn fictief vanwege privacyredenen.